Sosu-Camilla: Det er ikke rimeligt, at jeg skal arbejde lige så længe som en akademiker

Pensionsalderen burde være lavere for dem, der er kommet tidligt ud på arbejdsmarkedet og har haft et fysisk hårdt arbejde, mener social- og sundhedsassistent Camilla Pedersen.
Hver fjerde faglærte tror ikke selv på, at de kan holde til arbejdet indtil pensionsalderen. Camilla Pedersen er en af dem.
Hver fjerde faglærte tror ikke selv på, at de kan holde til arbejdet indtil pensionsalderen. Camilla Pedersen er en af dem. Foto: Privat

Camilla Pedersen er social- og sundhedsassistent og kun 24 år, men hun er allerede ved at ødelægge sin ryg. I løbet af det seneste år har hun været til fysioterapeut fire gange.

- Det er fordi, jeg har et rigtig hårdt fysisk arbejde, og hvis det fortsætter på den her måde, så kommer jeg ikke til at være i faget til jeg er 72 år, siger hun.

Derfor mener hun, at der er brug for, at nogle grupper kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet før andre.

- Hvis man først kommer ud på arbejdsmarkedet som 30-årig, og man kommer ud til et kontor med vippebræt og massageordninger, så kan man selvfølgelig godt arbejde, til man er 72 år, men det kan jeg altså ikke, siger hun.

Camilla Pedersen mener derfor, at typen af job og hvor længe man har arbejdet, skal spille ind på pensionsalderen.

- Hvorfor er det alene alderen på vores dåbsattest, der skal afgøre, hvornår vi kan trække os tilbage. Hvorfor er det ikke antal år, vi har været på arbejdsmarkedet, spørger hun.

Frygter førtidspension

Når Camilla Pedersen skal løfte en ældre ud af sengen, har hun nogle gode hjælpemidler, og hun er meget opmærksom på at bruge de rigtige arbejdsstillinger. Men de ældre gør ikke altid det, hun forventer.

- Hvis en borger for eksempel sætter sig ned midt i luften, og jeg kommer til at gribe hende, så ved jeg godt, at det må jeg ikke, for jeg skal passe på mig selv. Men det er en menneskelig ting at gøre, siger hun.

Derfor er hun også bange for, at hun selv og mange af hendes kollegaer skal ende på førtidspension eller i et fleksjob.

- Men hvorfor skal mit arbejdsliv ende på den måde, spørger hun.

Stor forskel i levealder

I år 2030 kan vi gå på pension, når vi bliver 68 år. Men pensionsalderen kommer til at følge med den gennemsnitlige levealder, og derfor kan de, der fødes i dag, først forvente at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, når de bliver 74 år.

- Men hvorfor holder man pensionen op imod en gennemsnitlig levealder? Man skulle jo egentlig have pension ud fra, hvilken levealder der er i ens faggruppe, siger Camilla Pedersen.

Der er nemlig meget stor forskel på, hvor længe social- og sundhedsassisten og akademikerne lever. Og der er stor forskel på, hvor mange 'gode år' de har, fra de går på pension til de bliver syge.

- Jeg vil også gerne kunne løfte mine børnebørn, når jeg engang går på pension. Hvorfår skal akademikerne have den mulighed, når jeg ikke har?

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.