Sorgorganisation hyldet med royal pris

Lørdag overrakte Mary og Frederik Kronprinsparrets Priser. Den sociale pris gik til Børn, Unge og Sorg.
Kronprinsparret udrakte deres priser for socialt og kulturelt arbejde lørdag i Holstebro. Her ses de med resten af den royale familie til Folketingets åbning.
Kronprinsparret udrakte deres priser for socialt og kulturelt arbejde lørdag i Holstebro. Her ses de med resten af den royale familie til Folketingets åbning. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix

Den landsdækkende organisation Børn, Unge og Sorg blev lørdag hædret i Holstebro, da organisationen vandt Kronprinsparrets Sociale Pris 2016.

Den prestigefyldte pris bliver givet for en banebrydende indsats med internationalt format, og organisationens brug af frivillige bliver fremhævet i begrundelsen for overrækkelsen. Samtidig bliver der lagt vægt på, at den nyskabende tilgang til sorgarbejdet fortjener særlig opmærksomhed.

- Over de senere år har organisationen udviklet metoden integreret frivillighed. Metoden inddrager frivilliges egne erfaringer med alvorlig sygdom, død og sorgbearbejdelse i indsatsen på en både professionel, klog og ikke mindst omsorgsfuld måde, lyder begrundelsen, som også slår fast:

- Børn, Unge og Sorg er som organisation unik i sin vedholdende indsats i at tilbyde gratis rådgivning til børn og unge.

Kronprinsesse Mary, som også er protektor for organisationen, overrakte prisen til Børn, Unge og Sorgs direktør, Preben Engelbrekt.

Foruden æren følger også 500.000 kroner og et kalejdoskop, der er skabt af Olafur Eliasson.

Ud over den sociale pris blev Kronprinsparrets Kulturpris, der hædrer og synliggør en markant kunstner med internationalt format, også uddelt.

Den gik til instruktør og manuskriptforfatter Tobias Lindholm, som blandt andet har stået bag "R", "Kapringen" og "Krigen", der i 2016 blev nomineret til en Oscar.

- Tobias Lindholm mestrer flere discipliner på højt internationalt niveau inden for filmkunsten. Ikke alene er han en fremragende personinstruktør, han er også en dygtig manuskriptforfatter, lyder begrundelsen, der også slår ned på den oscarnominerede danskers særlige greb indenfor filmteknikken:

- Han skaber fiktionsfilm med dokumentariske virkemidler. Der bliver ikke snydt med virkeligheden eller lavet melodramatiseringer. Lindholm udfordrer sit publikum på intens, rå og radikal vis - præcis som livet nogle gange kan vise sig.

Kronprinsparrets Kulturpris bliver ligeledes hædret med 500.000 kroner og et kalejdoskop af Olafur Eliasson.

Det kongelige par uddelte også Kronprinsparrets Stjernedryspriser, der går til to yngre kunstnere, der er på vej til at bryde igennem. Vinderne bliver hver især hædret med 50.000 kroner.

De gik til henholdsvis tegnestuen Johansen Skovsted Arkitekter og mundharpisten Mathias Heise, som også vandt DPA's komponistkonkurrence i 2015.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.