Sonja i chok: Chefen hængte mig ud som tyv

I dag er Sonja Truelsen renset, men kæmper med minderne om den barske oplevelse
- Jeg kunne slet ikke rumme det. Jeg gik ned på det, siger Sonja Truelsen til Avisen.dk.
- Jeg kunne slet ikke rumme det. Jeg gik ned på det, siger Sonja Truelsen til Avisen.dk. Foto: Heidi Lundsgaard

Hun var i chok. Fuldstændigt chok.

Pædagogmedhjælperen Sonja Truelsen blev en augustdag sidste år stemplet som tyv af hendes chef på bostedet Vestbo i Middelfart Kommune.

Her havde Sonja Truelsen arbejdet i 36 gode år, inden forstanderen pludselig påstod, at hun havde stjålet penge fra nogle af de handicappede beboere. Kommunen endte med at politianmelde den snart 60-årige Sonja Truelsen. Det knækkede hende.

- Jeg har haft det rigtigt dårligt med det lige siden. Normalt er jeg en stærk kvinde, men det har påvirket mig at opleve en side af mig selv, som jeg ikke troede, jeg havde, siger Sonja Truelsen til Avisen.dk.

Den daværende forstander på bostedet Vestbo hævdede, at han kunne bevise, hvordan Sonja Truelsen havde stjålet i forbindelse med, at hun hævede penge til beboerne. Det var dog en del af jobbet, og pengene blev altid låst inde i beboernes private skabe, forklarer hun til Fagbladet FOA.

"Jeg blev bange"

Sonja Truelsen prøvede at forklare, at hun var uskyldig. Det nyttede ikke. I stedet følte hun sig presset til at sige sin stilling op. Forstanderen ville gå til både politiet og medierne, hvis ikke hun underskrev opsigelsen. Hun frygtede for, hvordan børn og børnebørn ville reagere, hvis det skete.

- Jeg blev meget bange for… altså bare det med, at politiet lige pludselig blev indblandet. Jeg kunne slet ikke rumme det. Jeg gik ned på det, siger Sonja Truelsen til Avisen.dk.

Hun endte med at underskrive opsigelsen, men blev altså alligevel meldt til politiet. Her blev hun afhørt i flere timer og skulle afgive fingeraftryk og dna-prøver. Det ydmygede og påvirkede hende kraftigt.

- Jeg blev bange for at møde folk og kunne ikke tage ud og handle, siger hun.

Efter et halvt år blev hun dog renset. Social- og sundhedsdirektøren i kommunen var gået ind i sagen og havde kontaktet politiet, som endte med at frafalde alle anklager.

Det var en lettelse, men Sonja Truelsen er alligevel stadig påvirket af oplevelsen. Hun har svært ved at passe et arbejde, men er i dag i en løntilskudsstilling på Gelsted Kro på Vestfyn.

Sonja Truelsen er i dag glad for sit arbejde på Gelsted Kro. Foto: Heidi Lundsgaard

Taget til efterretning

Social- og sundhedsdirektør i Middelfart Kommune, Mette Heidemann, ønsker ikke at gå ind i den konkrete personalesag, men siger til Fagbladet FOA, at politiets afgørelse er taget til efterretning.

- At politiet har valgt at frafalde anklagerne, tager vi ad notam. Vi har desuden indgået et forlig med FOA, hvor vi er blevet enige om at udbetale en kompensation. Derudover betragter vi sagen som afsluttet, siger hun.

Kompensationens størrelse er FOA Lillebælt dog langtfra tilfreds med, siger faglig sekretær i lokalafdelingen til Fagbladet FOA.

- Den sum på cirka 100.000 kroner, som Sonja Truelsen har fået udbetalt, er penge, som hun under alle omstændigheder havde krav på. Det drejer sig blandt andet om tilbageholdt løn, feriepenge og en fratrædelsesgodtgørelse, siger Lone Rasmussen til Fagbladet FOA.

Forliget blev underskrevet for at få en afslutning, forklarer hun – men kommunen bør stadig betale ekstra for svie og smerter, mener den faglige sekretær.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.