LO-kongres 2015

Soldaten i sit livs sværdslag: LO skal være den stærke og vrede stemme

Formanden for HHKF Flemming Vinther har netop holdt sin valgtale på LO-kongressen og lover ikke at kunne styre Dennis Kristensen, formand for FOA.
 Jeg har holdt mange taler, men talen i dag er anderledes, slog  Flemming Vinther fast.
 Jeg har holdt mange taler, men talen i dag er anderledes, slog  Flemming Vinther fast. Foto: Avisen.dk

Otte måneders hård valgkamp slutter i dag, når LO vælger ny formand. Soldaternes formand Flemming Vinther har netop holdt den tale, der skal overbevise de 400 stemmeberettigede om at sætte kryds ved ham og dermed placere ham i spidsen for knap en million lønmodtagere i LO-forbundene.

- Jeg har holdt mange taler, men talen i dag er anderledes, slog han fast.

Flemming Vinther tippes ikke mange chancer for at slå Lizette Risgaard, der har opbakning fra store fagforbund som 3F, FOA, dele af HK, Dansk Metal og Teknisk Landsforbund.

- Men i dag vil jeg tale om, hvorfor jeg egentlig står her, hvorfor jeg stadig stiller op, selvom prognoserne ikke peger i min retning, sagde han til smedene, sosuhjælperne og HKerne til LO-kongressen.

Han slog fast, at LO er mere end et sammenrend af forbund med mere eller mindre sammenfaldende interesser.

Vil aldrig slå blikket ned

- For mig skal LO altid være den stærke, vedholdende - og til tider vrede - stemme, som tager til genmæle, når arbejdsgivere, politikere og tænketanke fremstiller den almindelige hårdtarbejdende lønmodtager som doven og arbejdssky, lød det fra soldaten.

- Med mig som formand, vil LO aldrig slå blikket ned, når vores medlemmer udsættes for den hån. Det er os, som holder det her samfund i gang.

Han understregede, at det er forkert, når LO går ud og konstaterer, at man er en svækket organisation og blot trækker på skuldrene. Det er for defensivt, mener han.

Drop taktiske spil

- Lov mig, at det som er i jeres tanker, når I sætter krydset, er et stærkt LO, og ikke alle mulige mærkelige hensyn og taktiske spil – så skal jeg til gengæld love jer, at jeg med hele min sjæl vil respektere jeres valg, sagde han.

På valgmøderne har mange spurgt, om han som formand kan styre de store.

- ”Kan du garantere, der ikke kommer solomeldinger fra de store forbund” har flere spurgt.

De mener nu nok ”kan du styre Dennis?

Svaret til begge spørgsmål er nej!

Det kan jeg ikke.

Men jeg kan garantere, at jeg vil kæmpe dag og nat for at sikre, at vi står sammen om så meget som overhovedet muligt. Og at solomeldinger bliver undtagelsen, sagde han og understregede, at uenigheden og forskelligheden er styrken og ikke problemet.

Vil samarbejde med fanden selv

Flemming Vinther understregede, at han allerhelst vil samarbejde med en socialdemokratisk regering, hvis han bliver formand.

- Men det betyder ikke, at alt hvad S siger, er rigtigt!

Og det betyder slet ikke, at LO ikke kan være kritisk overfor partiet. For det kan vi, og det skal vi.

Men det betyder, at for mig, vil der altid være et særligt bånd mellem LO og socialdemokratiet! Og det skal bruges - flittigt.

Og så er jeg i øvrigt klar til lave aftaler med fanden selv, for at sikre vores medlemmer de bedste vilkår!

Han understregede flere gange, at han vil være den der tager til genmæle overfor liberale grovheder.

- Jeg lover et LO, som er garant for, at hver eneste gang vores medlemmer beskrives som dovne og ugidelige, så lyder der et højt og larmende ”VRØVL” fra os.

- Og et LO som er garant for, at hver eneste gang ulighed og ydelser på fattigdomsniveau fremstilles som vejen til vækst og rigdom, så lyder der et rungende ”SLUDDER” fra os.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.