Sofia på lykkepiller efter sexchikane: Har ventet i tre år

- Du virker sur, skal du ikke have et morgenput? Sofia er ramt af svær depression, som hun selv mener stammer fra sexchikane i TDC. Efter tre år har Arbejdsskadestyrelsen stadig ikke besluttet, om hun kan få erstatning.
- Det er urimeligt, at det er os, der allerede ligger ned, som bliver straffet for styrelsens fejl, siger Sofia. Hun er på anti-depressiver og har ventet på et klart svar fra Arbejdsskadestyrelsen i knap tre år.
- Det er urimeligt, at det er os, der allerede ligger ned, som bliver straffet for styrelsens fejl, siger Sofia. Hun er på anti-depressiver og har ventet på et klart svar fra Arbejdsskadestyrelsen i knap tre år. Privatfoto

- Du virker sur, skal du ikke have et morgenput?

Sådan sagde chefen sommetider, når han og Sofia var alene kontoret.

Ifølge den tidligere kundekonsulent i TDC var der tale om sexchikane. En chikane, der er skyld i, at hun i dag lider af depression.

Arbejdsskadestyrelsen har haft knap tre år til at beslutte sig, men styrelsen har endnu ikke svaret på, om hun har ret til erstatning.

- Ventetiden er umenneskelig, siger Sofia, der ikke vil have sit efternavn frem af frygt for, at det vil skade hendes fremtidige jobmuligheder.

Lumre bemærkninger og befamlinger

Loven siger, at sagsbehandlingstiden i Sofias tilfælde højst må vare to år, men den har styrelsen altså set stort på.

Læs også: Lovbrud: Ventetid på erstatning stiger efter skandale

- Jeg forstår ikke, at en instans som Arbejdsskadestyrelsen bare kan bryde loven, uden at det får konsekvenser, siger hun.

Ifølge Sofia var hun offer for chefens lumre bemærkninger og befamlinger i et års tid.

- Han masserede mine skuldre, tog mig på lårene og spurgte, om jeg skulle have et morgenput. Jeg sagde, at han skulle lade være, men han smilede bare og blev ved. Selvom det ikke var min skyld, følte jeg mig skyldig, forklarer hun.

Sofia har været syg i knap tre år. Det, der startede med influenza-lignende symptomer, har udviklet sig til diagnosen svær depression med angst.

Hvis du ikke er sindssyg...

Den tidligere kundekonsulent er langt fra den eneste, der venter på et klart svar fra Arbejdsskadestyrelsen.

Fra fjerde kvartal 2013 til samme kvartal 2014 er andelen af sager, der er afsluttet inden for et år, faldet fra 89 til 79 procent.

Styrelsen forklarer selv forsinkelserne med, at de forsøger at begrænse antallet af fejl.

Men det er en tynd undskyldning, lyder det fra Sofia.

- Det gør mig gal. Det er ikke de syges skyld, at styrelsen ikke har orden i tingene. Det er urimeligt, at det er os, der allerede ligger ned, som bliver straffet for styrelsens fejl, siger hun.

Den 31-årige mor til to mener, at ventetiden har store konsekvenser for den syge og den syges familie.

- Jeg var så syg, at jeg ikke kunne overskue at børste mine tænder eller at give mine børn tøj på. Hvis du ikke er sindssyg i forvejen, så bliver du det af ventetiden. Der må være deprimerede derude, som begår selvmord, mens de venter, siger Sofia.

- Hvis der ikke er hænder nok, må Arbejdsskadestyrelsen ansætte flere sagsbehandlere, mener hun.

Plaster på såret

Sofia har det bedre, men er stadigvæk på anti-depressiv medicin.

- Jeg vil gerne være sekretær på Christiansborg, men jeg ved helt ærligt ikke, om jeg har kræfterne til at færdiggøre den uddannelse, jeg lige er startet på, siger hun.

Den tidligere kundekonsulent har regnet sig frem til, at hun har tabt 750.000 kroner i arbejdsfortjeneste.

TDC fyrede Sofia med begrundelsen samarbejdsvanskeligheder, efter at hendes depressionen var anmeldt til Arbejdsskadestyrelsen.

- I starten handlede det kun om at få retfærdighed, men nu handler det også om at få et økonomisk plaster på såret, siger hun.

Avisen.dk har forsøgt at få en kommentar fra TDC, men teleselskabet vil ikke kommentere en personsag.

Ventetid kan skyldes mangel på beviser

Hverken stress eller depression står på listen over erhvervssygdomme. Derfor er det Erhvervssygdomsudvalget under Arbejdsskadestyrelsen, der skal tage stilling til Sofias sag.

Arbejdsskadestyrelsen vil ikke kommentere Sofias sag, men styrelsen siger generelt om sådanne sager, at lang ventetid kan skyldes mangel på beviser.

- Det kan være vanskeligt at dokumentere arbejdsbelastningen, men dokumentation er en betingelse for, at Erhvervssygdomsudvalget kan indstille sagen til anerkendelse. Før vi har tilstrækkelig dokumentation for belastningen, kan vi ikke forelægge en sag for udvalget, skriver kontorchef Hanne Rathsach fra Center for Erhvervssygdomme til Avisen.dk.

- Det, der særligt kan tage tid i forbindelse med sager, der skal for Erhvervssygdomsudvalget, er, hvis arbejdsgiveren i sagen ikke kan bekræfte belastningen, og vi derfor skal skaffe vidner, der kan bekræfte oplysningerne, skriver hun.

I Sofias sag har tre vidner indtil nu afgivet forklaring.

Sexchikane

"Han masserede mine skuldre, tog mig på lårene og spurgte, om jeg skulle have et morgenput."

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.