Sofa-kartoffel: Se hvor syg du bliver

Det er farligere at droppe motion end at være svært overvægtig, viser en ny undersøgelse.
Inaktivitet kan dække over sofa-afslapning med en bog eller tv, at du altid tager bilen på arbejde, elevatoren frem for trapperne og ikke dyrker motion i fritiden eller på arbejde.
Inaktivitet kan dække over sofa-afslapning med en bog eller tv, at du altid tager bilen på arbejde, elevatoren frem for trapperne og ikke dyrker motion i fritiden eller på arbejde. Foto: colourbox.com/COLOURBOX.COM

Er din værste frygt at blive overvægtig, hvis du ikke dyrker motion? Faktisk burde du frygte inaktiviteten mere end overvægten.

En undersøgelse, der tirsdag udkom i Magasinet Arbejdsmiljø, viser nemlig, at det er farligere at være fysisk inaktiv end at være svært overvægtig. Det betyder, at en slank person, der ikke laver noget fysisk, har højere risiko for at dø tidligt eller blive syg end en svært overvægtig, der motionerer.

- Fysisk inaktive har fedt mellem de indre organer, og her bliver fedtet betændt og sender betændelsesstoffer ud i blodbanen. Det er farligt, siger læge og sundhedsforsker ved Københavns Universitet Bente Klarlund til Newspaq.

Hun forklarer, at selv hvis man balancerer sit energiindtag, så man ikke tager på, når man dropper træning, er det meget sundhedsskadeligt at være inaktiv.

En af dem, der har været med til at lave undersøgelsen er forsker Nina Føns Johnsen fra Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet. Hun forklarer, at der er et hav af farlige konsekvenser, hvis man ikke dyrker motion.

- Hvis man ikke dyrker motion, lever man meget usundt, og man har større risiko for at få forhøjet kolesterol og blodtryk, blodpropper, for høj insulin og pulsfrekvens samt kræft, siger hun til Newspaq.

Bente Klarlund tilføjer, at risikoen for diabetes type 2, hjerte-kar-sygdomme, demens og depression er en del højere, hvis man slænger sig på sofaen hver dag i stedet for at løbe en tur eller tage til træning.

Men faktisk skal der ikke meget til, før du kan nedsætte risikoen for de mange sygdomme og en for tidlig død. Ifølge Nina Føns Johnsen handler det for de fleste bare om at komme op af sofaen. Undersøgelsen viser, at allerede ved tyve minutters spadseretur om dagen reducerer du risikoen med mellem 16 og 30 procent.

- Det er vigtigt at finde noget, man synes godt om og ikke starte med at løbe, hvis man ikke er vant til det. Det er megahårdt at starte, så man kan melde sig til et hold eller gå en tur med venner og familie, så man flytter fokus fra at det er hårdt, siger hun.

Bente Klarlund råder til at dyrke 30 minutter motion om dagen. Kan man ikke finde tid til det, foreslår hun, at man spurter en tur på 10 minutter i stedet. Det handler nemlig om at få pulsen op et par gange om ugen.

Både Bente Klarlund og Nina Føns Johnsen er enige om, at motionen skal blive en del af hverdagen. De råder til at lade bilen stå og hoppe på cyklen, når du skal på arbejde og til at tage trapperne i stedet for elevatoren.

Fakta:

- 16,4 procent af danskerne var i 2013 inaktive. Det vil sige, at de ikke dyrkede motion eller var fysisk aktive på anden vis.

- Mangel på motion er skyld i dobbelt så mange dødsfald som svær overvægt. Inaktivitet står for cirka syv til otte procent af alle dødsfald årligt.

- Fysisk inaktivitet er årligt relateret til 100.000 hospitalsindlæggelser, 3,1 millioner ekstra fraværsdage og næsten 1200 førtidspensionister.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.