Søvnig eller selfie? Denne statsminister er bedst til at sælge Danmark i udlandet

Kun hver sjette vælger mener, at Lars Løkke vil være bedst til at repræsentere Danmark på den internationale scene. Mens Helle Thorning er en verdensdame, som danskerne og især erhvervslivet er stolte af, klæber klima-topmødet til Løkke, siger Hans Engell
To situationer, som danskerne husker fra udlandet: Lars Løkke Rasmussen, der småblunder til klimatopmødet, og Helle Thorning-Schmidt, der tager en "selfie" med Barack Obama.
To situationer, som danskerne husker fra udlandet: Lars Løkke Rasmussen, der småblunder til klimatopmødet, og Helle Thorning-Schmidt, der tager en "selfie" med Barack Obama. Foto: Mads Nissen / Scanpix og ROBERTO SCHMIDT / Scanpix

Hellere en statsminister, der er på selfie med den amerikanske præsident Obama og kindkys med den tyske kansler Angela Merkel, end en statsminister, der er tæt på at falde i søvn ved et FN-topmøde og fumler på engelsk.

Sådan tænker de danske vælgere tilsyneladende.  Mere end hver anden danske vælger mener ifølge en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har gennemført for Avisen.dk, at Helle Thorning-Schmidt er bedst til at repræsentere Danmark uden for landets grænser.

Kun hver sjette dansker, nemlig 17 procent, mener, at Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen vil være bedst til repræsentere fædrelandet ude i den store verden.

Knap hver fjerde vælger, 24 procent, angiver i undersøgelsen, at ingen af de to statsministerkandidater vil være bedst til at brande Danmark globalt.

Selvom en statsministers optræden i EU og FN ikke spiller hovedrollen for, hvor danskerne sætter kryds ved folketingsvalget 18. juni, spiller det alligevel en rolle for mange vælgere, hvordan deres statsminister opfattes ude i verden, mener politisk kommentator Hans Engell.

- For mange vælgere betyder det noget, at ens statsminister kan præsentere landet på en ordentlig måde og tager sig godt ud. Det er et stort plus for Helle Thorning, at hun er en statsminister, som vi synes, vi kan være bekendt at sende i byen, siger Hans Engell.

Løkke interesserer sig mere for sygehuse end udland

Omvendt er det et minus for Lars Løkke Rasmussen, at han kludrede i det til FN’s klimatopmøde, pointerer den politiske kommentator.

- Klima-topmødet, der ikke var nogen succes, klæber stadig til Lars Løkke Rasmussen. Det har han svært ved at ryste af sig.  Hos vælgerne er der ingen erindring om, at Løkke har gjort en særlig indsats på den internationale scene, og man har ofte indtrykket af, at han interesserer sig mere for den danske sygehussektor og kommunernes indretning, end han interesser sig for EU-samarbejdet, siger Hans Engell.

Han havde egentlig forestillet sig, at andelen af danskere, der foretrak Helle Thorning til at repræsentere Danmark i udlandet, var endnu større end de 52 procent i Avisen.dk’s undersøgelse.

- Som statsminister har hun jo vist, at hun er god til de bonede gulve. Hun har et stærkt internationalt netværk, og så er hun en pæn dame, der er god til at føre sig frem, siger Hans Engell.

Thorning flydende på overklasse-engelsk

Dertil kommer, at Helle Thorning er flydende på engelsk og også kan fransk og lidt tysk.

- Helle Thorning har også den fordel, at hun er en af de danske statsministre, der er bedst til engelsk. Hun taler et flydende overklasseengelsk, konstaterer Hans Engell.

Endelig fremhæver han, at Helle Thorning-Schmidt får topkarakterer af de erhvervsdelegationer, som hun er ude at rejse med.

- Jeg har talt med adskillige erhvervsfolk både fra virksomheder og organisationer, der udtrykker stor tilfredshed med statsministerens indsats. Hun imponerer delegationerne, fordi hun er på hele tiden. Hun er frisk og veloplagt fra otte morgen til ti om aftenen, og så sørger hun for at komme i seng, så hun også er i form næste dag, siger Hans Engell.

Dertil kommer, at Helle Thorning er god til at åbne døre for danske virksomheder, der gerne vil have ordrer med hjem fra en rejse, anfører han.

Premiereminister faldt pladask for Helle

- Da hun var med en stor delegation i Fjernøsten, fortæller kilder, at Japans premiereminister Abe faldt pladask for hende. Alle vil lave selfies med Thorning, det er blevet sådan et globalt stunt. Og så er hun god til at konversere og sørge for at erhvervsdelegationerne møder de rigtige mennesker. Direktørerne i erhvervslivet oplever ikke, at Thorning sætter en fod forkert, siger Hans Engell.

Hos dansk erhvervsliv har man ifølge Hans Engell også respekt for, at Helle Thorning har læst på lektierne, når hun bliver sat i spidsen for et erhvervsfremstød. Hun kommer velforberedt og ved, at det her gælder danske ordrebøger og arbejdspladser, lyder det.

Over for det står en Lars Løkke Rasmussen med en helt anden profil, fortæller han.

- Men Lars Løkke er godt selv klar over, at han har brug for at kunne mere på den internationale scene og brug for at bygge et internationalt netværk op. Det var vel også grunden til, at han tog formandskabet i GGGI og kom ud i verden og lærte nogle flere at kende, siger han.

Hvis Lars Løkke Rasmussen vinder valget og bliver landets nye statsminister, er Hans Engell overbevist om, at han vil gøre alt for ikke at falde igennem.

- Hvis han vinder statsministerposten, skal han nok vise danskerne, at han kan det internationale, siger Hans Engell.

Smart global tidsalder kræver smart statsminister

Den politiske kommentator noterer, at vælgerne først og fremmest sætter kryds ud fra deres politiske holdninger til sundhed, udlændinge, arbejdsmarkedspolitik og meget andet. Alligevel skal man ifølge Hans Engell ikke undervurdere en måling som den her, fordi den viser, hvor meget fremtoning og modernitet betyder.

- Vi lever i en tidsalder, hvor det at have smart tøj på, at holde sig i form, være slank og  ikke-ryger er plus-ord. Både i Danmark og hele den vestlige verden lever vi i en lidt mere moralsk, sund og korrekt tidsalder, hvor det at være i form og se moderne ud, mestre ny teknologi og begå sig flydende på andre sprog betyder meget for vælgerne. Det er plusværdier, som man som statsministerkandidat må forholde sig til, siger han.

Er Thorning eller Løkke bedst på den internationale scene?

Hvem af de to statsministerkandidater, Helle Thorning-Schmidt (S) eller Lars Løkke Rasmussen (V), mener du er bedst til at repræsentere Danmark udenfor landets grænser?

Helle Thorning-Schmidt (S) - 52 procent

Lars Løkke Rasmussen (V) - 17 procent

Ingen af de to - 24 procent

Ved ikke - 7 procent

Kilde: Analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk. Undersøgelsen er gennemført i perioden 26. maj til 4. juni blandt 1.026 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.