Søren Gade åbner op: Sådan fortalte vi børnene om dødsdommen

I et længere interview i Go' aften Danmark fortæller en åben Søren Gade om sin afdøde kones kræftsygdom, og hvordan de fik fortalt børnene, at hun skulle dø.
Søren Gade fortæller om sin kones kræftsygdom. 
Søren Gade fortæller om sin kones kræftsygdom.  FOTO: Scanpix

I 18 år var de gift, havde to piger og så kom kræften og ødelagde det hele. I 2008 mistede Søren Gade sin kone Helle til en kræftsygdom, hun havde kæmpet mod i syv år.

Helle blev kun 48 år og tilbage stod Søren Gade og de to døtre, Ida og Mette, med sorgen og tabet.

Han var på det tidspunkt en fremadstormende populær politiker og balancen mellem karrieren og håndteringen af den stor sorg var svær, fortæller han ifølge TV2.dk

Det var især hektisk og ambivalent i de dage, hvor der var Folketingsvalg i 2007 og han netop havde fået at vide, at lægerne ikke kunne gøre mere for Helle.

Her måtte han tage sig af sine døtre og lade valg være valg, fortæller han i indslaget på Go' aften Danmark.

- Den lille gik i koma og var naturligvis meget ked af det, så der måtte jeg blive hjemme fra valgdagen.

De svære ord

Konens sygdom varede i mange år, og derfor fortalte Søren Gade og Helle ikke deres døtre hele sandheden i starten, fortæller han.

De sagde til pigerne, at der var en knude i maven, men at deres mor nok skulle blive rask. Det var tonen i mange år, at Helle nok skulle blive rask.

Indtil den dag hvor de ikke kunne skjule det længere:

- Ida ringer til København og insisterer på at få at vide, om de kan gøre noget. Jeg ville ikke lyve for Ida, men omvendt var det også trist at skulle fortælle i telefonen. Jeg sagde, ”Jeg kommer hjem nu. Men det er sådan, at de ikke kan hjælpe jeres mor mere.

I tiden efter den besked måtte Søren hellige sig pigerne fuldstændig, og i dag så mange år efter, taler han gerne åbent om kræftforløbet.

Han fortæller sin historie, fordi han vil være med til at fjerne det tabu, der stadig kan herske omkring kræft. Hvis han kan hjælpe andre med sin historie her i Knæk Cancer-ugen, er han glad.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.