Søren Espersen tryg ved mulig Trump-sejr: Vi finder en løsning

Republikanerens modstand mod frihandel vil formentlig skade Danmark, men DF-ordfører tror på en løsning.
Foto: Scanpix

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, der er formand for Udenrigspolitisk Nævn, mener ikke, der er grund til at være bekymret over udsigten til, at republikaneren Donald Trump vinder præsidentvalget i USA.

Det er der onsdag morgen stor sandsynlighed for, selv om valget endnu ikke er afgjort.

Espersen har ellers været ude med kritik af Trump under valgkampen. Nogle af hans udtalelser har Espersen kaldt "kugleskøre".

Men det betyder ikke, at Trump ikke kan betros posten som verdens mægtigste mand. Heller ikke selv om det indebærer, at han kommer til at sidde med koderne til de amerikanske atomvåben.

- Der bliver sagt mange skøre ting generelt i hele verden, specielt i valgkampe.

- Det med atomknappen er jeg ikke det mindste utryg ved. Der må vi have tiltro til den enhver tid siddende præsident i USA, siger Søren Espersen.

Det er vanskeligt at komme med en overordnet vurdering af, hvilken udenrigspolitik Trump vil stå for, mener Søren Espersen.

Han forventer dog, at Trumps modstand mod frihandel kan skade dansk økonomi.

- Men der må man finde sine ben, mener Søren Espersen.

- Jeg er sikker på, at vi finder nogle løsninger. Jeg er sikker på, at set fra hans synsvinkel er den vigtigste opgave at få produktionsarbejdspladser tilbage til USA.

- Frihandelsaftaler er jo forhandlet. Og de vil i så fald skulle forhandles igen. Jeg er ikke bekymret, siger Søren Espersen.

En anden udmelding fra Trump, der har givet genlyd internationalt, er, at Nato-lande, der ikke bidrager med deres fair andel af forsvarsudgifterne, ikke skal vide sig sikre på USA's beskyttelse.

Det er en melding, der bør tages alvorligt i Danmark, mener Espersen. Dansk Folkeparti har i mange år talt for, at forsvarsudgifterne bør øges til to procent af BNP, som er det, Nato-landene egentlig har lovet hinanden.

- Manden har jo ret. Hvorfor skal rige, vesteuropæiske lande, nasse på USA? USA stod for halvdelen af Natos udgifter under den kolde krig. Nu står de for 75 procent, siger Søren Espersen.

Danmarks forsvarsudgifter er på lidt over en procent af BNP.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.