Sociale organisationer advarer: Regeringen gør familier historisk fattige

Regeringens stramninger på beskæftigelsesområdet betyder, at mange familier bliver kastet ud i så dyb fattigdom, at de ikke længere har råd til mad og tøj. Sådan lyder advarslen fra en række sociale organisationer.
Korshærsleder hos Kirkens Korshærs sociale arbejde i Københavns Nordvestkvarter Dorte Olsen oplever en stigende interesse for rådgivning om økonomi og uddeling af gratis tøj blandt stedets brugere.
Korshærsleder hos Kirkens Korshærs sociale arbejde i Københavns Nordvestkvarter Dorte Olsen oplever en stigende interesse for rådgivning om økonomi og uddeling af gratis tøj blandt stedets brugere. Foto: Scanpix / Arkiv

I fredags blev tusindvis af flygtninge og danskere, der har boet i udlandet, flyttet fra kontanthjælp til den noget lavere integrationsydelse.

Integrationsydelsen er den seneste i en række stramninger, regeringen har gennemført på beskæftigelsesområdet.

Den samlede mængde af stramninger får nu en række sociale organisationer som eksempelvis Fødevarebanken, Landsorganisationen for Udsatte og Dansk Flygtningehjælp til at advare mod, at mange familier bliver kastet ud i så dyb fattigdom, at de ikke længere har råd til mad og tøj.

Det skriver Dagbladet Information.

Dorte Olsen er korshærsleder hos Kirkens Korshærs sociale arbejde i Københavns Nordvestkvarter. Hun oplever en stigende interesse for rådgivning om økonomi og uddeling af gratis tøj blandt stedets brugere.

- Jeg har været socialarbejder siden 1982, og jeg har aldrig nogensinde følt mig så magtesløs. Lovgivningen rummer stort set ikke længere mulighed for at hjælpe de familier, som kommer ud i dyb fattigdom, siger hun.

Fattigdommen voksede også, da den forrige borgerlige regering indførte den såkaldte starthjælp til flygtninge. Men denne gang bliver den samlede effekt af stramningerne værre, mener Dorte Olsen.

- Det er voldsomt nu, siger hun til Information.

- Jeg har aldrig i mit 34-årige arbejdsliv set, at man med åbne øjne smider så mange familier ud i fattigdom.

Ud over integrationsydelsen, som forventes at ramme 45.000 mennesker i 2017, har regeringen vedtaget et "moderne kontanthjælpsloft" og genindført 225-timersreglen, som betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal arbejde seks uger om året.

Formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, mener også, at stramningerne denne gang kommer til at ramme hårdere, end starthjælpen gjorde i 00'erne. Både fordi der er kommet færre billige boliger, og fordi gruppen af borgere, der har brug for en bolig, samtidig er blevet større på grund af tilstrømningen af flygtninge.

- Kampen om at finde det mindste og det billigste er gået ind, og der er simpelthen bare ikke nok boliger, siger hun til Information.

Læs hele historien her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.