Socialdemokraterne: Venstre fører kvindefjendsk politik

Socialdemokraterne har nu kaldt social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) i samråd.
Rasmus Horn Langhoff (S) mener, at vi i Danmark har et alvorligt ligestillingsproblem.
Rasmus Horn Langhoff (S) mener, at vi i Danmark har et alvorligt ligestillingsproblem. Foto: Keld Navntoft/Scanpix/arkiv

Siden 2008 er der blevet 18.700 færre kvinder i kommunale stillinger, mens der er kommet 2.300 flere mænd til. Samtidig viser analyse fra AE (Arbejderbevægelsens Erhvervsråd), at der frem mod 2020 vil forsvinde yderligere 14.300 stillinger fra den offentlige sektor, hvor det formodes, at 11.000 af disse stillinger vil være besat af kvinder. Det skriver Ugebrevet A4 i dag på  baggrund af AE's analysen.

Artiklen har fået Rasmus Horn Langhoff (S) og Yildiz Akdogan (S) op af stolen. De to socialdemokrater kræver nu svar fra social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).

- Vi har en Venstreregering, der skævvrider landet og ligestilling. Jeg mener, at vi ender med en situation, hvor det lykkes for Venstre at banke ligestillingen 50 år tilbage, siger Rasmus Horn Langhoff.

Han oplever nemlig, at når det kommer til Venstres sparepolitik, så bliver kvinderne særlig hårdt ramt.

- Kvinder bliver dobbelt ramt. For ikke nok med at de bliver fyret, samtidig skal de leve med forringelser af velfærden i dagligdagen. Der er kun tabere ved at køre en kvindefjendsk politik. Den massakre som den borgerlige regering gennemfører mod vores velfærd, den rammer kvinder ekstra hårdt. Når de har fået et dask, så får de lige et dask oven i, siger Rasmus Horn Langhoff.

Det er ikke kommunerne skyld

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) påpegede ellers til Ugebrevet A4, at skytset ikke burde rettes mod regeringen. Det er nemlig, kommunerne selv, der vælger, hvem de skal fyre. Og de økonomiske rammer er blevet udformet i samarbejde med kommunerne.

- Derudover er det vigtigt at pointere, at regeringen og kommunerne med økonomiaftalen for 2017 er enige om fremover at styrke arbejdet med modernisering og effektivisering i kommunerne, så vi i en tid med stramme økonomiske rammer sørger for at anvende ressourcerne smartere, skrev Claus Hjort Frederiksen til Ugebrevet A4.

Den forklaring køber Rasmus Horn Langhoff dog ikke.

- Det er venstreregeringen, der står i spidsen for landet og den politik, der bliver ført. Derfor bebrejder jeg ikke de kommuner, der har været ude og fyre folk, fordi det har de været tvunget til på grund af regeringens politik. Vi har brug for et opbrud på det nuværende arbejdsmarked, der kan mindske løngabet, og det er bestemt ikke et opbrud at udføre massefyringer. Det er jo blot at banke kvinder tilbage til stenalderen, og det er så kedelig en politik at stå i spidsen for, forklarer han.

I øjeblikket udgør kvinder 76 procent af de 491.000 kommunalt ansatte.

Venstre: Det er komisk at indkalde til samråd

Hos regeringspartiet er man ikke synderlig bekymret over, at Karen Ellemann kaldes i samråd. Ligestillingsordfører Jakob Engel-Schmidt (V) understreger nemlig, at AE's data er fra periode 2008-2014. 

- Jeg kan forstå, at Rasmus Horn Langhoff har kaldt Karen Ellemann for at forklare, hvorfor den socialdemokratiske regering fyrede ansatte i den kommunale sektor, og det tror jeg, at Karen Ellemann får svært ved at forklare, siger Jakob Engel-Schmidt.

Han mener, at Rasmus Horn Langhoff skyder helt ved siden af, når han afkræver svar fra social- og indenrigsministeren.

- Det taler imod enhver politisk logik, at en socialdemokratisk ordfører bliver rasende over konsekvensen af sit eget partis politik og kræver, at hans politiske modstandere skal stå til mål for den tidligere regerings beslutninger og konsekvenserne for de beslutninger. Hvis det ikke kostede samfundet så mange penge at kalde til samråd, så vil det være et oplagt emne for Christiansborg revyen, siger Jakob Engel-Schmidt.

Det modsvar giver Rasmus Horn Langhoff dog ikke meget for. 

- Nu var Løkke statsminister frem til 2011, og den nuværende regering vil føre til at yderligere 11.000 kvinder mister jobbet i den kommunale sektor. Men dybest set er fortidens synder ikke interessante. Det interessante er, hvor vi står nu. Og der må Venstre stå på mål for, at de er i gang med en massefyring af kvinder i den kommunale sektor.

 

 

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.