Socialdemokraterne er arbejdernes bedste repræsentant

Nye vælgermønstre har skabt debat om, hvem der i dag er det største arbejderparti. Men nu har vælgerne afsagt dom om, hvem det bør være, og den giver Socialdemokraterne en tårnhøj sejr.
Det er ikke rent bedrag, når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som her besøger en byggeplads og viser interesse for det arbejdende folk, mener en stor del af vælgerne tilsyneladende.
Det er ikke rent bedrag, når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som her besøger en byggeplads og viser interesse for det arbejdende folk, mener en stor del af vælgerne tilsyneladende. Thomas Borgerg, Polfoto

Statsministeriets døre ville være åbnet på vid gab for Helle Thorning Schmidt (S), hvis det var evnen til at repræsentere arbejderne, der var afgørende for det kommende folketingsvalg.

Det mener i hvert fald vælgerne, som i ny undersøgelse udpeger Socialdemokraterne som dem, der er klart bedst til at tale arbejdernes sag.

27 procent siger ’Socialdemokraterne’, når de i undersøgelsen foretaget af Wilke for Avisen.dk bliver spurgt: ’Hvilket politisk parti i Danmark synes du repræsenterer arbejderne allerbedst?’

S: Fortjent titel

Et godt stykke bagefter, med opbakning fra henholdsvis 19 og 18 procent af vælgerne, følger Venstre og Dansk Folkeparti, som begge har konkurreret med Socialdemokraterne om at være landets største arbejderparti.

Ole Hækkerup, politisk ordfører for Socialdemokraterne, er svært tilfreds med, at hans parti nu får titlen. Den er fortjent, mener han.

- Vi har taget fat på en masse ting, som er vigtige for danske lønmodtagere. For eksempel indsatsen mod social dumping og fradraget for faglig kontingent, fordi vi tror på værdien af et velorganiseret arbejdsmarked. Og dér har Venstre og Dansk Folkeparti jo stort set ingen tøj på, siger Ole Hækkerup.

Uforståelig konkurrence fra Venstre

At konkurrencen er endnu mindre fra venstrefløjen, kommer ikke bag på Ole Hækkerup. 13 procent af vælgerne peger på Enhedslisten og 11 procent på SF som dem, der bedst repræsenterer arbejderne.

- Lønmodtagerne er interesseret i, at deres virksomheder er konkurrencedygtige, og at deres job også er der fremover. Og det mener jeg, at vi kan levere bedre end dem, siger han.

Historiker Henning Grelle, der er specialist i arbejderbevægelsens historie og selv organiseret socialdemokrat, under sig over, at 19 procent af vælgerne kan finde på at pege på Venstre som det parti, der bedst repræsenterer arbejderne.

Trist, meget trist

- Jeg kender arbejderhistorien tilbage fra 1871, og Venstre har altid været hovedmodstanderen. De har aldrig nogensinde rørt en finger for arbejderne. Tværtimod har de bekæmpet dem. Men det kan man ikke få ind i hovedet på folk. Det er trist, meget trist, mener han.

Henning Grelle har større forståelse for en forholdsvis store opbakning til Dansk Folkeparti, selv om han ikke accepterer den.

- Dansk Folkeparti markerer sig på enkelte punkter, men nægter jo bevidst at påtage sig et ansvar og har ingen indflydelse på arbejdernes liv som helhed, siger han.

Dæmper på S-jublen

Valgforsker på Aarhus Universitet Rune Stubager hæfter sig også ved de forholdsvis store vælgergrupper, der peger på enten Venstre eller Dansk Folkeparti som de bedste arbejderrepræsentanter. De bør lægge en dæmper på den socialdemokratiske jubel, mener han.

- Målingen viser, at der stadig er nogle traditionelle opfattelser af, hvem der bedst repræsenterer arbejdere. Men at der bestemt også er bevægelse i det. Tilbage i 50’erne og 60’erne trak Socialdemokraterne jo langt over halvdelen af arbejdernes stemmer, påpeger han.

Arbejdere er ikke afgørende

Omvendt er det i dag af mindre betydning, om man som politisk parti har appel til arbejderne, mener valgforskeren.

- Ser vi på, hvem der definerer sig selv som arbejdere, er vi nede på måske 15 procent af vælgerne. Så man kommer ikke op og henter 25-30 procent af stemmerne og får regeringsmagt bare ved at appellere til arbejdere, pointerer Rune Stubager.

Hverken Dansk Folkeparti eller Venstre har ønsket at kommentere undersøgelsen.

Socialdemokrater repræsenterer arbejderne bedst

Hvilket politisk parti i Danmark synes du repræsenterer arbejderne allerbedst? Andele af svar i procent

  • Socialdemokraterne 27
  • Venstre 19
  • Dansk Folkeparti 18
  • Enhedslisten 13
  • Socialistisk Folkeparti 11
  • Liberal Alliance 5
  • Det Konservative Folkeparti 4
  • Radikale Venstre 3

Kilde: Wilke for Avisen.dk. Undersøgelse blandt et repræsentativt udsnit af vælgerne.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.