Socialdemokraterne åbner op for skattelettelser efter valget

Vækstinitiativer eller nye reformer kan være vejen till skattelettelser i bunden efter valget, siger skatteminister Benny Engelbrecht (S). Det er fuldstændig utroværdigt, lyder Venstres modsvar.
"Hvis der bliver råd til skattelettelser, skal de gives i bunden," lyder det i Socialdemokraternes valggrundlag, der fredag blev præsenteret af statsminister Helle Thorning-Schmidt.
"Hvis der bliver råd til skattelettelser, skal de gives i bunden," lyder det i Socialdemokraternes valggrundlag, der fredag blev præsenteret af statsminister Helle Thorning-Schmidt. Henning Bagger / Scanpix

På den ene side angriber Socialdemokraterne anført af statsminister Helle Thorning-Schmidt Venstre for at gå til valg på "tvivlsomme skattelettelser".

Men på den anden side åbner det store regeringsparti nu selv op for at lette skatten i bunden, hvis Thorning genvælges som statsminister.

I Socialdemokraternes valggrundlag, som blev præsenteret fredag, er der ikke blevet plads til et eneste ord om dagpenge. Til gengæld er der blevet plads til en passage om skattelettelser.

"Hvis der bliver råd til skattelettelser, skal de gives i bunden," lyder det således i valggrundlaget.

Vækstinitiativer eller reformer kan give råd til skattelettelser

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) understreger dog, at Socialdemokraterne ikke i øjeblikket kan anvise finansiering til skattelettelser.

- Som det er nu, så er der ikke råd til skattelettelser, hvis vi vil sikre en ordentlig velfærd.  Det er det, som Venstre prøver at bilde danskerne ind, siger Benny Engelbrecht.

Men det kan ændre sig i løbet af den næste valgperiode. Og så vil det altså være de lavest lønnede, som får gavn af en eventuel skattelettelse, hvis det står til Socialdemokraterne.

- Vi kan ikke afvise, at vi ved at lave nye vækstinitiativer eller reformer kan få råd til skattelettelser. Vi kan jo også håbe, at det er sådan, at der kommer et større råderum i form af en højere vækst. Og så synes vi, at det er helt fair at sige tingene, som det er: Så vil vi prioritere at lette skatten i bunden, siger Benny Engelbrecht.

Venstre: Fuldstændig utroværdigt

Socialdemokraterne slutter sig dermed til det store oppositionsparti Venstre, som også ønsker skattelettelser i bunden. Men Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, giver ikke meget for Socialdemokraternes åbning på skatteområdet.

- Så sent som i tirsdags beslaglagde Helle Thorning alle de penge, hun overhovedet har. Hun har brugt hver en klink på at gøre verdens største offentlige sektor endnu større, siger Støjberg med henvisning til SR-regeringens plan om at bruge 39 milliarder kroner mere på velfærd frem mod 2020.

- Nu er der så gået to dage og to timer, og så vil hun også til at give skattelettelser. Det er fuldstændig utroværdigt, fortsætter Støjberg.

"Vi har givet et klart løfte"

Venstres store valgslogan er, at det bedre skal kunne betale sig at arbejde. Og formand Lars Løkke Rasmussen gik planken ud i den første partilederdebat på DR1 onsdag aften med et klart valgløfte om at sænke skatten for folk med små arbejdsindkomster.

LÆS OGSÅ: Løkke bruger "det forbudte ord": Se V-formandens løfte til vælgerne

Derfor mener Inger Støjberg også, at der er stor forskel på de to partiers politik, selvom både Venstre og Socialdemokraterne nu lokker vælgerne med mulige skattelettelser i bunden.

- Vi har givet et klart løfte, og vi har også anvist finansieringen. De penge, vi sparer ved at indføre et nyt og moderne kontanthjælpsloft, vil blive brugt målrettet på skattelettelser, der gavner dem, som ikke har stort nok økonomisk incitament til at arbejde, siger Støjberg.

Venstre-ordføreren kan dog ikke give et klart svar på, hvor store skattelettelser de lavtlønnede danskere kan se frem til med Løkke tilbage i Statsministeriet

- Jeg kan ikke sætte noget kommatal på nu. Men vi vil arbejde dag og nat for at kunne sænke skatten på arbejde så meget som muligt, siger Støjberg.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.