Socialdemokrater trækker fra Frihedspartiet i Wien

Første prognose fra Wiens lokalvalg giver det socialdemokratiske SPÖ et pænt forspring over Frihedspartiet.
Frihedspartiets borgmesterkandidat i Wien, partileder Heinz Christian Strache, taler med journalister uden for et valglokale i Wien søndag.
Frihedspartiets borgmesterkandidat i Wien, partileder Heinz Christian Strache, taler med journalister uden for et valglokale i Wien søndag. Foto: Ronald Zak/AP

Østrigs socialdemokratiske SPÖ ser ud til at stå imod udfordringen fra Frihedspartiet (FPÖ) ved søndagens lokalvalg i Wien og har indtaget en førsteplads i optællingen.

Det viser den første prognose fra den østrigske tv-station ORF, efter 39 procent af stemmerne er talt op.

Prognosen giver SPÖ 39,5 procent af stemmerne, et pænt forspring foran FPÖ, som står til 30,9 procent. Det er en rekordhøj vælgeropbakning for FPÖ.

Umiddelbart efter valgstederne var lukket klokken 17, viste de første målinger ellers, at der var næsten dødt løb mellem de to store partier, dog med et mulehårs føring til SPÖ.

Socialdemokraterne har siddet på borgmesterposten i Wien siden Anden Verdenskrigs afslutning, men er udfordret af det højrepopulistiske Frihedsparti, som er gået frem i løbet af valgkampen. Her har flygtningekrisen været et stort tema.

Socialdemokraterne ser ifølge prognosen ud til at gå tilbage med omkring fem procentpoint. Spørgsmålet er, om tilbagegangen er stor nok til, at SPÖ og De Grønne at miste deres fælles flertal.

Hvis tallene i prognosen holder stik, ser Frihedspartiet ud til at få sit hidtil bedste valg. Ved valget i 1996 fik partiet, der dengang havde den nu afdøde leder Jörg Haider i spidsen, 28 procent af stemmerne.

Iagttagere i Østrig siger, at det er den store tilstrømning af flygtninge og migranter fra blandt andet Afrika og Mellemøsten, der har givet Frihedspartiet medvind.

/ritzau/dpa

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.