Social dumping splitter blå blok: "Kom ud i virkeligheden, Anders"

Indsatsen mod social dumping skaber splittelse i blå blok. Mens De Konservative er enige med LA-formand Anders Samuelsen i, at der slet ikke er noget væsentligt problem, vil Dansk Folkeparti forlange nye tiltag ved finanslovs-forhandlingerne.
Dansk Folkeparti prioriterer indsatsen mod social dumping meget højt ved finanslovsforhandlingerne, siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted. Men hverken LA eller De Konservative anser social dumping for at være et problem.
Dansk Folkeparti prioriterer indsatsen mod social dumping meget højt ved finanslovsforhandlingerne, siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted. Men hverken LA eller De Konservative anser social dumping for at være et problem. Katrine Emilie Andersen/Scanpix

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) skal ud i en svær balancegang under de kommende finanslovsforhandlinger.

I hvert fald hvis formålet er at nå en aftale med støttepartierne i den borgerlige lejr, som er nærmest på hver deres planet i spørgsmålet om social dumping.

Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, beskylder i et interview med Ugebrevet A4 fagbevægelsen for at have opfundet begrebet social dumping for at skabe angst i den danske befolkning. I virkeligheden er det sund konkurrence, når der kommer udenlandsk arbejdskraft til en lavere løn, lyder det fra Samuelsen.

Og LA-formanden får nu støtte fra De Konservatives beskæftigelsesordfører, Rasmus Jarlov.

- Der er selvfølgelig grænser for, hvor langt vi kan acceptere, at lønningerne falder i Danmark. Men jeg er helt enig med Anders Samuelsen i, at det er en meget overdrevet debat, der kører om social dumping. Vi skal acceptere, at der bliver konkurreret i Europa – også på arbejdskraft, siger Rasmus Jarlov til Avisen.dk

DF: Vil LA heller ikke have den danske model?

Omvendt slår det største parti i blå blok, Dansk Folkeparti, fast, at partiet vil møde op til finanslovsforhandlingerne med et ønske om at opruste indsatsen mod social dumping.

- Vi prioriterer det her meget højt, og vi vil gerne lave flere tiltag, så der blandt andet kommer mere kontrol med den udenlandske arbejdskraft, der er i Danmark. Så må vi se, hvad vi kan få gennemført i forbindelse med finansloven, siger DF's beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted.

DF-ordføreren har kun et grin til overs for Anders Samuelsens påstand om, at social dumping er "nærmest ikke-eksisterende" i Danmark.

- Sådan en holdning kan man også have. Men det skyldes måske, at Anders Samuelsen aldrig for alvor har været ude på arbejdsmarkedet. Han skulle måske følge lidt med i, hvordan det ser ud ude i virkeligheden: På byggepladserne, i rengøringsbranchen og hos de vikarbureauer, der tilbyder østeuropæisk arbejdskraft til 60 kroner i timen, siger Bent Bøgsted og fortsætter:

- Hvis Liberal Alliance og Anders Samuelsen ikke mener, at det er social dumping at arbejde til 60 kroner i timen, jamen så eksisterer det ikke. Men så har man også sagt nej tak til den danske model.

Stikpille til Socialdemokraterne

Selvom Dansk Folkeparti fremstår isoleret i blå blok, når det gælder indsatsen mod social dumping, så er det ikke noget, der bekymrer Bent Bøgsted.

- Det er ikke en svær situation for os, for vi har vores holdninger, og dem står vi fast på. Men hvordan regeringen vil tackle det her, må vi vente og se, siger han og sender i samme ombæring en stikpille afsted mod Socialdemokraternes nye formand, Mette Frederiksen.

For der er jo også mulighed for at lave et alternativt flertal uden om regeringen, påpeger han.

- Men desværre har Mette Frederiksen meldt ud, at hun ikke vil lave nogen social dumping-aftale med os, så det kan jo ende med, at der slet ikke bliver lavet noget, hvis regeringen er på samme linje som Liberal Alliance, siger Bent Bøgsted.

Jarlov: Social dumping er ikke et samfundsmæssigt problem

Én ting er sikker. Dansk Folkeparti skal ikke regne med hjælp fra De Konservative, når der skal argumenteres for flere midler til indsatsen mod social dumping.

- Nej, det er ikke et ønske vi deler. Vi vil da gerne høre på, hvad Dansk Folkeparti forestiller sig, men overordnet set mener jeg ikke, at social dumping er et stort samfundsmæssigt problem, som det er i dag, fastslår Rasmus Jarlov.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen. Regeringen ventes at fremlægge sit finanslovsforslag i slutningen af september.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.