Snydt: Mange mumier indeholder slet ikke døde dyr

Røntgenbilleder og CT-scanninger af 800 mumificerede dyr viser, at en tredjedel af dem slet ikke indeholder dyr. Flere er fyldt med tilfældige materialer, som balsamøren lige har haft ved hånden.
Egypterne mumificerede ikke kun mennesker, men også dyr. Nu viser det sig dog, at mange af dyre-mumierne slet ikke indeholdt dyr.
Egypterne mumificerede ikke kun mennesker, men også dyr. Nu viser det sig dog, at mange af dyre-mumierne slet ikke indeholdt dyr. Scanpix / arkiv

Mystiske, hvide bandage-hylstre var ikke kun forbeholdt døde mennesker i det gamle Egypten. De blev også brugt til dyr – masser af dyr.

Det formodes, at omkring 70 millioner dyr er blevet viklet ind i det hvide stof og eventuelt lagt i små sarkofager, hvor de bagefter er blevet brugt som ofringsgaver til begravelser. Men nogle egyptere er blevet snydt i deres køb af dyre-mumier, skriver Videnskab.dk, hvor du kan se et galleri med dyremumier.

I et projekt på University of Manchester har forskere CT-scannet og røntgenfotograferet 800 mumificerede dyr. De viser, at omkring en tredjedel af mumierne er tomme.

»Vi har altid vidst, at ikke alle mumificerede dyr indeholdt, hvad man måtte forvente, men vi fandt ud af, at omkring en tredjedel overhovedet ikke indeholder materialer fra dyr,« siger Lidija McKnight, der er egyptolog fra University of Manchester og har stået for undersøgelsen af mumierne.

Læs mere på Videnskab.dk: Her er hemmeligheden bag livagtige, velbevarede mumiehoveder

I den kristne kultur tænder man i nogle kirker lys, mens man i Egypten gav mumificerede dyr til guderne, til begravelser og andre ceremonier. Derfor har efterspørgslen på dyr til balsamørerne været enorm, vurderer forskerne.

»I forhold til, hvor mange dyr der blev opdrættet og dræbt, har det været en hel industri. Dyrene var unge, da de blev dræbt, derfor har det sikkert krævet helt særlige avlsprogrammer,« siger Campbell Price, der er kurator på udstillingerne om Egypten og Sudan på Manchester Museum.

Læs mere på Videnskab.dk: 2.500 år gamle tatoveringer fundet på mumie

Det er altså ikke helt utænkeligt, at der har været mangel på dyr, og derfor måtte balsamørerne kigge sig omkring efter andet fyld.

»Vi tror, at de mumificerede dele af dyrene, og hvad der lige lå omkring dem. De har også brugt materialer, der kunne associeres til dyret gennem deres levetid. Eksempelvis reder eller æggeskaller,« siger Campbell Price.

Ifølge forskerne har det været nok for egypterne, at mumierne blot indeholdt nogle dele, der kunne ledes tilbage til dyrets liv, og derfor mener forskerne ikke, at de tomme mumier er falskneri.

»Vi tror altså ikke, at det er falskneri. De brugte bare alt, hvad de kunne finde, og tit indeholder de smukkeste mumier nærmest ingenting,« siger Ladija McKnight.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Egyptiske mumier fik fede frisurer

Kontroversiel påstand: Vi har fundet en million mumier

For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.