Snif snif: Du kan lugte, hvem der er lykkelig

Din næse fortæller dig, om de personer, du møder på din vej, er glade og lykkelige. Det viser ny forskning.
En glad mand hilser dagen velkommen ... og den glæde kan man lugte på ham.
En glad mand hilser dagen velkommen ... og den glæde kan man lugte på ham. FOTO: Scanpix

Et stort smil, glød i øjnene, et højt grin og en afslappet krop – det er normalt tegnene på, at et menneske er glad og godt tilfreds.

Men vidste du, at du også kan lugte, om en person er lykkelig eller ej?

Det viser ny forskning, ifølge Health.com.

En gruppe af europæiske forskere har arbejdet sig frem til resultatet, der fortæller, at følelsen af glæde danner bestemte kemikalier, der sætter sig i menneskers sved. Den sved er det signal, du skal opfange, hvis du vil lugte om en person er glad eller ej.

Du bliver glad af deres sved

Ikke nok med at du kan lugte andres glæde. Du kan også selv blive gladere af at lugte til et lykkeligt menneske, viser forskningen desuden:

- Sved, der dannes på grund af glæde, vil give andre personer, der lugter til den, samme følelse at tilfredshed, siger forsker og professor i psykologi ved Koc Universitet i Istanbul, Gun Semin.

Det lyder mærkeligt, men forskerne er så sikre i deres sag, at undersøgelserne har været publiceret i Psychological Science. Som de selv forklarer, så giver det god mening, da andre studier allerede har bevist, at man kan lugte angst og frygt hos mennesker.

Så ja, hvorfor skulle det ikke virke den anden vej rundt?

Det gør det angiveligt også. Testene viser, at de personer, der undervejs i undersøgelserne lugtede til glade menneskers sved, fik en mere afslappende holdning og kæbemuskler, der reagerede positivt på lugten.

Men hvordan lugter en glad persons sved så helt præcis? Det er ikke til at beskrive, men hvis du lugter løs og støder på en bestemt persons sved, der får dig til at smile, er der stor sandsynlighed for, at den person er lykkelig.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.