Snif snif: Dino og Hector opklarer brand-gåder med snuden

To nye specialtrænede politihunde hjælper efterforskere med brandundersøgelser. De finder brandbare væsker i nedbrændte bygninger hurtigere og mere præcist, end man kunne før.
Hector (t.v.) og Dino blev udvalgt og uddannet til brandhunde med hjælp af Norsk Politi, som har mange års erfaringer med brandhunde.
Hector (t.v.) og Dino blev udvalgt og uddannet til brandhunde med hjælp af Norsk Politi, som har mange års erfaringer med brandhunde. Foto: Rigspolitiet

To firbenede medlemmer af den danske politietat er i årets løb rykket ud til over 100 brandsteder. Og det med stor succes. Dino og Hector - sådan hedder de nemlig - medvirker til, at politiet langt hurtigere end tidligere får opklaret mistænkelige ildebrande.

Dino og Hector er såkaldte brandhunde. De første af sin art herhjemme. Sammen med sin hundefører Vagn Rasmussen arbejdede Hector tidligere hos Syd- og Sønderjyllands Politi. Dino og hundeførerer Kurt Hansen var tidligere hos Fyns Politi.

Men i februar blev de to makkerpar færdige med deres uddannelse og har siden arbejdet for Rigspolitiets Nationale Kriminaltekniske Center. De to vovser er trænet i at snuse sig frem til brandbare væsker på et brandsted.

- Selvom huset er helt udbrændt, finder hundene ret hurtigt ud af, hvor en gerningsmand har hældt antændelige væsker ud, og det er en stor hjælp for at komme videre i efterforskningen, siger politikommissær Povl Holstein Nielsen i en pressemeddelelse.

Brandhundene og deres førere hører til hos Rigspolitiets Nationale Kriminaltekniske Center Vest i Fredericia, hvorfra de dækker hele landet.

- Før brugte vi mange timer på at lokalisere brandvæsker på et brandsted, og vi tog langt flere prøver for at være på den sikre side. Nu gør hundene det på 15-20 minutter og er oven i købet nøjagtige, og det sparer os både tid og analyseudgifter, siger politikommissæren.

Hvert år bistår Rigspolitiets brandefterforskere politikredsene i mellem 300 og 350 sager, hvor brandårsagen er ukendt eller virker mistænkelig. Hvis det kan støtte efterforskningen tilkalder brandefterforskerne en brandhund, som med sin fører arbejder sig systematisk igennem brandtomten.

Den syv måneder gamle schæferhvalp Pyro er netop nu ved at blive trænet op til brandhund. Består vovsen, ventes den klar som brandhund i 2016. Foto: Rigspolitiet

Vigtige vovser
  • Rigspolitiets Nationale Kriminaltekniske Center (NKC) støtter politikredsene i 300-350 brandsager årligt
  • NKC's brandefterforskere vurderer, om brandhunde skal afsøge et brandsted
  • Før brugte efterforskerne lang tid på at søge efter brandbare væsker på brandstedet
  • Førhen tog efterforskerne markant flere prøver på brandsteder - og en analyse koster flere tusinde kroner
  • Nu lokaliserer brandhunde hurtigt brandbare væsker - det sparer tid og udgifter til analyser
  • Dansk Politi har indført brandhunde med inspiration og støtte fra Norsk Politi
  • Schæferhundene Dino og Hector er hhv. syv og 13 år og tidligere patruljehunde

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.