Smukt og vildt naturfænomen over Danmark

Det er muligt at se nordlys aftenen og natten til tirsdag.
Har man én gang set nordlys, glemmer man det aldrig igen. Det er ubeskriveligt.
Har man én gang set nordlys, glemmer man det aldrig igen. Det er ubeskriveligt. Foto: SCANPIX arkiv

Selvom natten til tirsdag er årets næstlængste og en af de lyseste af slagsen herhjemme, så kan man være så heldig at se nordlys.

Et større udbrud på Solen har nemlig givet anledning til, at jorden netop nu er ved at blive ramt af den geomagnetisk storm af klasse 3 på en skala til 5. Det skriver tv 2.dk.

Sidst danskerne oplevede noget tilsvarende, var 17. marts, hvor nordlyset dansede hen over forårshimlen mange steder i landet.

Søndag nat begyndte den solstorm, der i nat kan give os mulighed for at opleve det smukke naturfænomen. Solstormen kaldes også et soludbrud og består af en stor plasmasky af elektrisk ladede partikler, der forventes at ramme jorden her til aften.

De rette omstændigheder skal dog være til stede, før det fantastiske fænomen kan opleves. Det kræver en klar himmel uden skyer, der dækker for udsynet mod himmelhvælvet, siger Frank Nielsen, vagthavende hos DMI, til BT.

- De bedste chancer vil nok være i Midtjylland, men det er svært at sige præcist, fordi skyerne flytter sig hele tiden, siger Frank Nielsen, der mener at nordlyset vil kunne ses i hele landet, hvis der vel og mærke er skyfrit.

Meteorologen understreger dog, at nordlys er sværere at se, jo lysere, der er - og lyst er der i de store byer. Så landboerne har bedre chancer.

Ifølge tv 2 er fønomenet - trods de lyse nætter - dog heldigvis til at se med det blotte øje.

Man skal fra timerne efter solnedgangen kl. ca. 22 kigge mod nord for at se nordlys. Chancen for at se nordlys på vore breddegrader i nat er ifølge Spaceweather Prediction hele 95 procent.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.