Smeden fra Aalborg: "For mange DJØF’ere i Folketinget"

Morten Ryom vil tale “sine egnes” sag, hvis han bliver valgt til Folketinget, og så mangler der noget hverdagsjargon på Christiansborg, mener han.
Morten Ryom er en af de yngre nye socialdemokratiske kandidater til Folketinget. Mange kender ham fra hans tid som formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation.
Morten Ryom er en af de yngre nye socialdemokratiske kandidater til Folketinget. Mange kender ham fra hans tid som formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation. Foto: Henning Bagger, Scanpix/arkiv

Smeden, danmarksmesteren i debat, erhvervsskole-forkæmperen Morten Ryom, har taget hul på sin første valgkamp. Som kandidat for socialdemokraterne i Aalborg Østkredsen vil han forsøge at få arbejderens stemme repræsenteret i Folketinget. Den er nemlig blevet for sjælden, mener han.

- Jeg oplever, at mine kolleger og venner slet ikke kan se sig selv deltage i demokratiet. De føler sig meget langt fra det politiske system i Danmark, og de skal have nogen, der repræsenterer dem, og taler ligesom dem. Jeg har ikke noget imod DJØF’ere, men der er for mange af dem i Folketinget. Det er et problem, ligesom det ville være et problem, hvis der sad 100 VVS’ere derinde, siger Morten Ryom.

Far fik job lige på falderebet

Den 23-årige uddannede smed var markant på posten som formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation og er en stærk debattør. Sidste sommer vandt han DM i debat på Folkemødet på Bornholm. Ryoms varemærke er at tale lige ud af posen, så alle kan være med. Han hader uddannelsessnobberi, og så vil han beskytte sine nærmeste ved at gå ind i politik.

- Hvis ikke min far havde fået job i tirsdags, så var han røget ud af dagpengesystemet. Der  kom det tæt på. Jeg har også oplevet kolleger falde ud, og jeg kan jo se hvor katastrofalt, det er for alle parter. Det rammer alle i familien, fordi du går så massivt ned i indkomstniveau, siger Morten Ryom.

Folk som er vant til hverdagsjargon

En stærk drivkraft for ham er familie eller venner, der “florerer i systemerne,” som han siger.

- Hvis jeg kan se, at den politik, der føres, er skadelig mod mine nærmeste, så får jeg lyst til at gøre noget. Jeg har en mor, der arbejder for det offentlige - hende vil jeg beskytte mod Løkkes nulvækst. Jeg vil være med til at skabe en god hverdag for mine nærmeste, siger, Morten Ryom, der ikke har spekuleret over, hvordan han vil passe ind i Folketinget:

- For mig handler det om kampen, så må vi jo se, hvordan jeg passer ind i klassen. Det vigtige er, at vi får folk ind i Folketinget, som er vant til en hverdagsjargon. Der er alt for mange danskere, som føler, de ikke kan følge med.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.