Når du pakker dine nyindkøbte dagligvarer ud og placerer æggene i bakken, der i de fleste køleskabe står på en hylde i køleskabsdøren, tænker du måske ikke så meget over, hvordan ægges bliver placeret.
Men det er der faktisk en rigtig god grund til at gøre. Du skal nemlig vende den buttede ende opad. Sådan lyder opfordringen fra diætist Anne W. Ravn, der er medlem af SØNDAGS sundhedspanel.
Æg til morgenmad er en god idé: Læs her hvorfor
- I Danmark er det besluttet, at æg har en holdbarhed på 28 dage. Når æg opbevares ved maksimalt 12 grader og står med den buttede side opad, kan de holde sig i op til fire måneder. I den buttede ende er der en luftblære, som vil blive større med alderen. Luften, som kan passere æggeskallen, samles i den buttede ende, og det øger holdbarheden, når ægget står på spidsen, forklarer Anne W. Ravn til SØNDAG.
Effektiv skrump: Tab dig et kilo om ugen uden sult - følg guiden fra Søndag.dk
Brug næsen til det gamle æg
Selvom ægget kan holde sig i længere tid på denne måde, vil æggets madtekniske egenskaber ændre sig. Det bliver f.eks. svært at piske gamle æggehvider stive.
- Jo ældre ægget er, des mere flydende er hviden. Enklest er det at vurdere hvert enkelt æg på lugten, et friskt æg lugter nemlig ikke af noget, siger Anne W. Ravn.
Hun peger også på, at selvom æg i lang tid har været en udskældt spise, er det altså igen taget til nåde, og hun betegner det endda som 'superfood.'
- Vi kan roligt spise et æg om dagen og nyde, at æg har en meget alsidig sammensætning. Faktisk indeholder alle æg essentielle næringsstoffer med undtagelse af C-vitamin, lyder det fra diætisten.
Redaktionen, SØNDAG, Aller Media