Smæk på 64.000: Nu er det slut med at snyde elever for løn

Elever har ret til feriefridage og fritvalgskroner, når de er i praktik, også selvom virksomheden ikke har overenskomst. Det slår Højesteret fast i en ny principiel dom.
Den 31-årige kontorassistent Signe Petersen vandt i august sin sag i Højestret, hvor hendes arbejdsgiver måtte betale hende pension. Hun har dog ikke noget med den aktuelle sag at gøre
Den 31-årige kontorassistent Signe Petersen vandt i august sin sag i Højestret, hvor hendes arbejdsgiver måtte betale hende pension. Hun har dog ikke noget med den aktuelle sag at gøre Aske Folkmann Drost

Hvis du er elev, skal du ikke lade dig spise af med grundløn og pension. Du har nemlig også ret til feriefridage og en fritvalgskonto. Det slår Højesteret fast i en ny principiel dom.

Derfor får en kontorelev nu en godtgørelse på 64.000 kroner fra sin tidligere arbejdsgiver, Registrerede Revisorer A/S. Hun har hverken fået indbetalt penge på sin fritvalgskonto eller fået kompensation for de feriefridage, hun ikke har afholdt.

"Sagen afgør det langvarige slagsmål, vi har haft med arbejdsgiverne om elevernes ret til feriefridage og fritvalgskonto. Det har taget fire år med retssager, og det har givet pote," siger René Knudsen, der er formand for HK Service Hovedstaden.

Kan ikke snige sig uden om

Sagen får betydning for alle de arbejdsgivere, der har elever og lærlinge, men ingen overenskomst. For selvom de andre ansatte ikke er dækket af en overenskomst, så er eleverne, og derfor har de ret til fritvalgskonto og feriefridage, slår Højesteret fast.

"Rigtig mange arbejdsgivere uden overenskomst vil ikke anerkende, at elever har krav på de løndele. Men det har de, og det har vi nu fået stort på hvidt fra syv enige Højesteretsdommere," siger Klara Hoffritz, der er advokat i HK/Privat.

For nylig afgjorde Højesteret, at elever og lærlinge har ret til pension, selvom den virksomhed, hvor de er i praktik, ikke har overenskomst.

Læs også: Velkendt trick: Slut med at snyde elever for pension

Det samme gælder altså feriefridage og fritvalgskontoen.

"Elevers vilkår er med vilje beskyttet gennem loven. Den siger, at de er dækket af overenskomst. Det kan ingen arbejdsgivere snige sig udenom," siger Klara Hoffritz.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.