Små tegn på, at du drikker lidt for meget

Du passer ikke ind i rammerne for en ”rigtig” alkoholiker, men du skal ikke snyde dig selv, du kan stadig godt have et problem og drikke for meget alkohol – Se tegnene her.
Vidste du, at du godt kan have et misbrug, selvom du ikke drikker hver dag og ikke "ligner" en alkoholiker?
Vidste du, at du godt kan have et misbrug, selvom du ikke drikker hver dag og ikke "ligner" en alkoholiker? FOTO: Scanpix

Du spiser aldrig aftensmad uden et eller to glas vin. Du får også gerne et, når du har fyraften og weekenderne er naturligvis alkohol-tag-selv-dage … for ja, det er jo weekend.

Men det gør dig da ikke til en af de personer med et misbrug, tænker du. Eller gør det?

I USA viser undersøgelser fra 2015, at skræmmende mange amerikanere er i en risiko-zone og bevæger sig helt derude, hvor de drikker så meget, at der muligvis er tale om et misbrug, skriver Prevention.

Problemet med den slags misbrug er, at det sjældent stemmer overens med den forestilling, vi har om alkoholikere, men du kan stadig godt have et problem, forklarer George Koob, Ph.d. og direktør for National Institute on alcohol and alcoholism.

Er du i tvivl, om du drikker for meget?

Kig efter disse tegn:

Du bliver (meget) løssluppen
Til daglig er du stille og rolig, men når du får alkohol, slipper du altid alle tøjlerne. Du danser på bardisken, når du drikker fyraftensøl med kollegaerne klokken 16.00 fredag eftermiddag, eller du styrer dansegulvet (lidt for meget) til din bedstemors fødselsdag.

- Drikker du for meget, vil det ofte være en lejlighed til gøre dit liv endnu værre, siger Gregory A. Smith, MD og misbrugsspecialist.

Han fortæller, at mange tager dummer beslutninger, når de er fulde og vågner flove op dagen efter … sker det ofte for dig?

Du drikker kun i weekenden
Holder du din sti ren i hverdagene og slår fuldstændig vildt til Søren, når du har fået weekend, bør det være et advarselssignal, siger Gregory A. Smith.

Han forklarer, at drikker du heftigt i perioder og er du ædru i andre, vil du udsætte din krop for et meget stort pres, og du kan altså godt have et misbrug, selvom du ikke drikker hver eneste dag.

Du har svært ved at stoppe
Du har fortalt dig selv hjemmefra, at du max må drikke fire øl. Men når først festen er i gang og selskabet er godt, kan du ikke stoppe igen. Du ender med at tumle stangstiv hjem klokken 7 næste morgen.

Går det sådan for dig hver gang, du drikker alkohol, er der også grund til bekymring. Du kender ikke dine egne grænser, eller bliver overrasket over, at du pludselig har passeret dem.

Du mister din hukommelse
Alkohol går især ud over din evne til at huske, og har du sværere og sværere ved det, drikker du måske for meget.

Glemmer du gerne halvdelen af aftenen, er det et sikkert tegn på, at du får for meget.

Du bliver sjusket i privaten
- Alkohol er et problem, når du opdager, at du begynder at forsømme ting, der er vigtige for dig, så du kan få noget at drikke i stedet, siger Keith Humphreys, P.hd. fra Stanford Universitets sundhedsafdeling.

Når du prioriterer alkohol over dine almindelige hverdagsrutiner, er den gal. Hvis du får ungerne passet hver lørdag, så du kan drikke dig fuld. Hvis du surt smider dem i seng om søndagen uden god-nat-læsning, fordi du skal have de sidste weekend øl, eller du pjækker fra job om mandagen for at pleje dine tømmermænd.

Og ja, begynder dine venner, familie og kollegaer at bekymre sig om dig, skal du nok begynder at lytte lidt. Det er altid misbrugeren, der erkender problemet sidst, husk det.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.