Taxikrig

Slut med Ryanair-job og Uber-metoder: Så mange vil det til livs

20.225 danskere har indtil videre skrevet under på at det skal være slut med social dumping via borgerinitiativet 'Fair transport i Europa'.
Foto: Scanpix

Det skal være slut med Ryanair-job, Uber-metoder, piratkørsel, usle forhold for chauffører og social dumping ved at misbruge EU's regler. Det har 20.225 danskere indtil videre skrevet under på via borgerinitiativet 'Fair transport i Europa'.

Det skriver Fagbladet 3F.

Underskriftsindsamlingen foregår i hele EU. Målet er én million underskrifter, der støtter en stribe af forslag til skærpede EU-regler og pligt til bedre kontrol og håndhævelse af reglerne.

Hvis der lander én million underskrifter på EU-Kommissionens bord, skal Kommissionen handle ifølge EU-regler om borgerindflydelse. Det kan blandt andet ske ved at indføre ny lovgivning.

Ifølge Laust Høgedahl, der er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, handler initiativet med underskriftsindsamlingen om at få en direkte vej ind til dagsordenen i EU. En institution, som ellers ofte klandres for at lide et demokratisk underskud.

- Det handler om at mobilisere befolkningen og derved få stillet et lovforslag. Og det har jo virket før, siger Laust Høgedahl.

Frem til i dag er det nemlig lykkedes at nå én million underskrifter i europæiske underskriftsindsamlinger fire gange. Blandt andet om regler for dyreforsøg og ret til rent drikkevand.

Der er blandt danskerne stor opbakning til den danske arbejdsmarkedsmodel og stor tiltro til, at arbejdsmarkedets parter løser udfordringerne på arbejdsmarkedet, siger Laust Høgedahl.

- Det er et udbredt ønske blandt danskerne, at de metoder, der undergraver den danske model, støtter man ikke, siger han.

Ifølge EU's regler er det ikke nok at samle én million underskrifter i ét enkelt land. Mindst syv europæiske lande skal indsamle en minimumskvote fastsat efter landets størrelse.

I Danmark er kvoten på 9.750 underskrifter. Men Danmark har nu samlet over dobbelt så mange underskrifter, og i fagforbundet 3F håber formand for Transportgruppen, Jan Villadsen, at Danmark når over 30.000 underskrifter.

- Alle ved, at det er rigtigt svært at opnå, og for mig er signalet klart. Danskerne ønsker ikke et Ryanair-samfund baseret på Uber-job. De ønsker indgreb mod social dumping, siger han.

Det er første gang, at Danmark har samlet underskrifter nok til at nå sin kvote.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.