Slut med mandehørm: Soldater m/k skal sove sammen

Hæren har besluttet at teste, hvad der sker, når mandlige og kvindelige rekrutter bor sammen.
Fremover vil der være både mandlige og kvindelige kolleger i nabokøjerne for de kommende rekrutter hos Trænregimentet i Nørresundby.
Fremover vil der være både mandlige og kvindelige kolleger i nabokøjerne for de kommende rekrutter hos Trænregimentet i Nørresundby. Foto: Scanpix

Mandehørmen får et skud for boven hos Trænregimentet i Nørresundby. Når 300 nye rekrutter på mandag møder, vil halvdelen af dem for første gang blive indkvarteret på værelser, hvor der bor både mænd og kvinder. Det skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

Hidtil har kvinder - der ikke har værnepligt, men værneret og altså i alle tilfælde har bedt om at gennemgå den fire måneder lange basisuddannelse - boet på stuer for sig.

Hærens ledelse har imidlertid besluttet at ændre dette. Det kommende hold hos Trænregimentet er ifølge NORDJYSKE sammen med et tilsvarende hold hos Ingeniørregimentet i Skive udvalgt til som de første at teste, hvad der sker, når mandlige og kvindelige rekrutter bor sammen.

- Vi blander kønnene på den ene halvdel af holdet, mens de øvrige indkvarteres som hidtil. På den måde håber vi at kunne sammenligne og måle, om det nye system giver de ønskede resultater, siger oberstløjtnant Jørgen Clasen fra Trænregimentet, til avisen.

I Norge har hæren gode erfaringer med at lade mandlige og kvindelige soldater dele stuer:

- Omgangstonen og sammenholdet blev bedre end før. Håbet er, at dette hos os kan få en større del af kvinderne til at blive i forsvaret og gøre karriere, siger Jørgen Clasen.

Samtidig bliver det på internationale missioner mere og mere udbredt, at soldaterne ikke bor kønsopdelt.

Hos Trænregimentet bliver det dog muligt at bede om ikke at bo sammen med soldater af det modsatte køn.

- Hvis nogen af for eksempel religiøse grunde ikke ønsker det, må de række armen i vejret, og så finder vi en løsning på det, siger Jørgen Clasen til NORDJYSKE.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.