Slut med festen på arbejdsmarkedet: Jobvæksten bremser op

De sidste år er der blevet skabt flere job i Danmark, men nye tal tyder på, at den udvikling er ved at stilne af.
Flere og flere danskere har siden 2013 skiftet arbejdsløsheden ud med et job, men den udvikling kan nu være slut.
Flere og flere danskere har siden 2013 skiftet arbejdsløsheden ud med et job, men den udvikling kan nu være slut. Foto: Scanpix/arkiv

Siden 2013 har flere og flere danskere skiftet titel fra ledig til ansat. Men festen på arbejdsmarkedet kan være på vej til at stilne af. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, skriver Fagbladet 3F.

Det skyldes især, at der her i sidste halvdel af 2016 er ansat færre mennesker inden for industri, bygge og anlægsbranchen, og de private rengøringsvirksomheder.

Michael Svarer, der er professor i Økonomi ved Århus Universitet og formand for det Økonomiske Råd, mener, at der kan være en opbremsning på vej på det danske arbejdsmarked.

- Det er bemærkelsesværdigt, at beskæftigelsesvæksten i dansk økonomi har været så markant, som det er tilfældet siden 2013. Det kan afspejle, at virksomhederne har været for optimistiske i deres vurdering af det fremtidige behov for arbejdskraft, og derfor kan der ske an afdæmpning i stigningen i beskæftigelsen i de kommende kvartaler, siger Michael Svarer.

Samtidig med færre nyansættelser er antallet af fyringer eksploderet opad. I september alene var der over 2000 flere fyringer end i samme måned sidste år. Desuden er antallet af nye jobopslag også stilnet af.

- Vi regner med at antallet af nye beskæftigede vil falde fra niveauet i dag på 50.000 til omkring 30.000 i de næste par år, siger Michael Svarer.

Professoren understreger dog, at der på ingen måde er tale om en ny krise på arbejdsmarkedet.

- Der er tale om en opbremsning i beskæftigelsen. Men det er fra meget højt niveau, og virksomhederne vil stadig blive ved med at hyre nye medarbejdere, siger Michael Svarer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.