Slut med bær fra Danmark? Vi kan ikke leve af det

Det kan snart være slut med at købe danskavlede bær, lyder det fra Dansk Bærdyrkerforening.
Det kan snart være slut med at få danske solbær, siger Dansk Bærdyrkerforening.
Det kan snart være slut med at få danske solbær, siger Dansk Bærdyrkerforening. Foto: Morten Stricker, Scanpix/arkiv

Det er dig og mig, som skal ned i supermarkedet og kræve danske bær, hvis vi vil have solbær fra Danmark i fremtiden.

Så klart lyder det fra Dansk Bærdyrkerforening, som erkender, at de ikke længere kan tjene penge på at dyrke solbær i Danmark.

Det fortæller DR Syd i dag.

Næstformanden i Dansk Bærdyrkerforening Anders Sørensen fra Skærbæk i Sønderjylland mener, at industrien, som blandt andet laver solbærsaft, ikke ser nogen fidus i, at de danske bær skal leve op til andre standarder end resten af de europæiske bær.

- Vi føler, at de er ligeglade med, om det er danske eller udenlandske bær, selvom der er forskellige krav til produktionen i Europa, siger Anders Sørensen til DR Syd.

Solbærpriserne er så lave, at danske bæravlere taber penge på at dyrke bær. De danske bæravlere har brug for, at forbrugerne ændrer adfærd, hvis de danske bær skal kunne konkurrere med for eksempel de polske bær, siger Anders Sørensen.

- Det er forbrugerne, der skal ud at markere og vise, at de vil have danske bær. Hvis det ikke sker, så forsvinder de danske bær lige så langsomt, siger Anders Sørensen.

Industriavlerne må lukke og kun en lille nicheproduktion vil være tilbage, skønner Anders Sørensen. Han regner med, at ikke en eneste af de tilbageværende 60 danske bæravlere, kan leve af at dyrke bær om bare tre år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.