Slovenien sætter ny flygtningerekord under EU-krisemøde

I løbet af et døgn ventes 15.000 nyankomne at blive registreret i Slovenien, der allerede havde klaget sin nød
Sloveniens premierminister, Miro Cerar, ankom til særtopmøde i Bruxelles med alvorstung mine og beskeden om, at hans land ikke kan klare flere flygtninge og migranter. Under topmødet har det slovenske indenrigsministerium offentliggjort tal, der viser, at der søndag igen bliver sat rekord i antallet af ankomster inden for et døgn.
Sloveniens premierminister, Miro Cerar, ankom til særtopmøde i Bruxelles med alvorstung mine og beskeden om, at hans land ikke kan klare flere flygtninge og migranter. Under topmødet har det slovenske indenrigsministerium offentliggjort tal, der viser, at der søndag igen bliver sat rekord i antallet af ankomster inden for et døgn. Foto: Francois Walschaerts/AP

Endnu mens lederne fra 11 EU- og nabolande søndag aften sidder samlet til krisemøde i Bruxelles om migrant- og flygtningekrisen, kommer der nye, alarmerende tal fra den slovenske hovedstad, Ljubljana.

Ifølge det slovenske nyhedsbureau STA venter landets indenrigsministerium, at der ved midnat er registreret 15.000 nyankomne flygtninge og migranter på bare et døgn.

Ifølge det tyske nyhedsbureau dpa er der i løbet af få timer sendt fem tog med flygtninge og yderligere busser med 1000 mennesker gennem landet til grænsen, fordi flygtningene ønsker at komme videre op i Europa.

15.000 ankomne på bare ét døgn vil være ny rekord i løbet af de seneste måneders store flygtningepres på Europa. Og tallet kommer, efter at den slovenske premierminister, Miro Cerar, netop ved ankomsten til søndagens møde i Bruxelles har klaget sin nød.

Cerar nævnte, at der er kommet 60.000 mennesker til Slovenien på bare 10 dage - og 13.000 af dem i løbet af et enkelt døgn. Slovenien har blot to millioner indbyggere, og tallet ville ifølge premierministeren svare til, at Tyskland modtog en halv million på ét døgn.

- Hvis ikke vi får en konkret og øjeblikkelig plan, og hvis ikke vi lever op til den, så frygter jeg, at mange lande ikke længere vil være i stand til at klare sig selv. Jeg er nødt til at gøre alt, hvad jeg overhovedet kan, for at beskytte Sloveniens sikkerhed.

- Det er selve Europa, der er på spil. Hvis ikke vi gør vores yderste for sammen at finde en løsning, så er det her begyndelsen til enden på EU og Europa, som vi kender det, sagde Cerar.

I udkastet til sluterklæring fra det særindkaldte minitopmøde i Bruxelles er der blandt andet lagt op til, at lederne tager hinanden i ed på, at de ikke længere skal sende flygtninge frit igennem deres land til nabolande, uden at nabolandene har sagt god for det.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.