Sløj økonomi gør Grønland afhængig af Danmark

Kampen for selvstændighed er sat på pause af tunge økonomiske udsigter. I dag vælger Grønland ny regering.
Grønlænderne går til valg i dag. Her sætter frivillige plakater op for partiet IA i Nuuk dagen før valget. Valgplakater hænger kun kort tid på Grønland pga. den ofte kraftige blæst.
Grønlænderne går til valg i dag. Her sætter frivillige plakater op for partiet IA i Nuuk dagen før valget. Valgplakater hænger kun kort tid på Grønland pga. den ofte kraftige blæst. Foto: PETER KLINT/POLFOTO

Mens frigørelsen fra Danmark ved landstingsvalget sidste år var et brandvarmt valgtema, så har emnet op til dagens valg i Grønland været omtrent lige så iskoldt som en novembermorgen i Ilulissat.

Årsagen er ifølge samfundsforsker og grønlandskender Klaus Georg Hansen den stagnerede økonomi, hvor grønlænderne ifølge en ny budgetopgørelse står til et underskud på omkring 275 millioner kroner for 2014.

- For bare halvandet år siden oplevede man en olie- og råstofseufori. Alle havde en forventning om, at der lige rundt om hjørnet ville være høje indtægter på vej, og man kunne begynde at snakke selvstændighed, siger Klaus Georg Hansen.

I lyset af det ventende råstofseventyr luftede vinderen af sidste års valg, Siumuts Aleqa Hammond, idéen om, at Grønland kunne blive så økonomisk stærkt, at landet kunne stå på egne ben og undvære det danske bloktilskud på cirka 3,6 milliarder kroner om året.

Det var den store drøm, og hun kaldte det realistisk, at det ville ske i hendes levetid.

Siden er der sket meget. Det grønlandske mineeventyr er sat på pause, der bliver ikke boret efter olie, og Aleqa Hammond er blevet strittet ud, fordi hun havde lånt penge i statskassen til private luksusgoder.

Og i dag er der ingen, der taler om et selvkørende Grønland i nær fremtid.

Tværtimod, siger formanden for Grønlands Økonomiske Råd, Torben M. Andersen.

- Status for Grønlands økonomi er meget dyster, og fremadrettet er der ikke nogen tegn på, at det bliver bedre. Derfor er det danske bloktilskud jo heller ikke blevet mindre vigtigt, siger han.

Den seneste rapport fra Grønlands Økonomiske Råd viser tilbagegang i 2012 og 2013, og det ser ud til at fortsætte med "stor styrke" ind i 2014. Der er enkelte områder med potentiale for vækst, men ingen guldæg ligger og venter lige om hjørnet, understreger Torben M. Andersen.

- Der er nogle muligheder inden for fiskeriet, men i forhold til den samlede økonomi er det ikke noget, der batter, siger han.

- Det samme inden for turismen, men her er det segment, man kan ramme, heller ikke enormt, og der er ingen grund til at tro, at Grønland kan blive en decideret turismeøkonomi.

Det danske bloktilskud udgør sammen med en række mindre refusioner og tilskud fra EU godt 35 procent af landets bruttonationalprodukt.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.