Slip for svedlugten i dit træningstøj

Svedlugt er et stort problem efter træning, men du kan sagtens få dit træningstøj til at dufte nyvasket igen. Se her hvordan.
Fyld ikke vaskemaskinen helt, hvis du vil af med træningstøjets lugt.
Fyld ikke vaskemaskinen helt, hvis du vil af med træningstøjets lugt. Foto: Colourbox/free

En sur lugt spreder sig, når det våde træningstøj kommer op af tasken - og lugten hænger ved, selv efter en tur i vaskemaskinen.

Men selvom den skarpe stank fra shorts, t-shirt og sports-bh'er får hele familien til at rynke på næsen, behøver du ikke smide tøjet ud. Det forklarer Ann-Alicia Ilskov, der er tidligere husholderske i Kongehuset og nu har bloggen Husmoderen.dk.

- Læg tøjet i en spand med en blanding af halvt eddike, halvt vand i cirka en time eller flere timer, inden du vasker det. Det vil tage svedlugten, forklarer hun til Ritzau Fokus.

Hun fortæller, at man skal vaske tøjet regelmæssigt og aldrig fylde maskinen helt. Gør du det, vil maskinen nemlig ikke vaske tøjet ordentligt rent, og du kan risikere, at svedlugten hænger ved.

Jo flere gange, du trækker i den svedige trøje, desto sværere vil det blive at få lugten væk. Så vask altid tøjet efter hver træning. Men selv gammel sved kan jages bort.

- Du kan ikke forebygge mod svedlugten, men du kan sagtens fjerne gammel svedlugt ved at lægge tøjet i blød i eddike. Virker det ikke første gang, så gentag lige så mange gange, det tager for at få lugten væk, siger Ann-Alicia Ilskov.

Har du stadig svært ved at få den genstridige, grumme lugt væk, foreslår Ann-Alicia Ilskov, at du tørrer tøjet udenfor. Vinden vil hjælpe med at blæse svedlugten ud af tøjet.

Guide: Sådan slipper du for svedlugten

- Spis sundt efter din krops behov, drik rigeligt med vand og hold dig fra cigaretter og alkohol. Ellers vil der være overskydende stofskifte-restprodukter, som giver en mere markant lugt.

- Brug en god deodorant, eksempelvis en mineralsalts-deodorant, der er mild og allergivenlig. Den desinficerer og modvirker svedlugten.

- Prøv eventuelt at spise sure fødevarer som citron og ananas eller gnid det direkte ind på huden, hvis du kan tåle det.

- Lider du af vitaminmangel, kan svedlugten træde mere i karakter, og du vil svede mere. Især B3-vitaminmangel giver svedlugt.

- Det kan være svært at vaske svedlugten ud af tøjet, og hvis eddike-tricket ikke virker, så kan du prøve at duppe svedpletten med lidt salmiakspiritus med en svamp. Virker det heller ikke, kan du prøve med rodalon.

Kilde: Heidi Marina Riishøj, sygeplejerske, Nyt om Sundhed.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.