"Slap dog lidt af": Mattias Tesfaye giver chefer en opsang

Mattias Tesfaye (S) vil have flere chefer til at se bort fra pletter på straffeattesten, når de skal ansætte lærlinge.
"Slap dog lidt af og giv folk en ny chance! De unge HAR udstået deres straf. De fleste bliver klogere," skriver Mattias Tesfaye (S) på Facebook.
"Slap dog lidt af og giv folk en ny chance! De unge HAR udstået deres straf. De fleste bliver klogere," skriver Mattias Tesfaye (S) på Facebook. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix/arkiv

"Nu må I dælendulme slappe lidt af, kære chefer!"

Sådan indleder socialdemokraten Mattias Tesfaye et indlæg på Facebook. Her revser politikeren chefer for at gå lidt for meget op i, om potentielle lærlinge har en ren straffeattest.

"Slap dog lidt af og giv folk en ny chance! De unge HAR udstået deres straf. De fleste bliver klogere. Vi plejer sgu da ikke være så fintfølende i håndværksfagene," skriver han blandt andet.

Mattias Tesfaye satte sig til tasterne og skrev Facebook-opdateringen, fordi han har en oplevelse af, at flere og flere unge på erhvervsskolerne bliver mødt med krav om en ren straffeattest, når de søger lærerplads. 

- Sådan var det ikke, da jeg selv gik på murerskolen, siger han til Avisen.dk.

Brug den menneskelige bedømmelse

Folketingspolitikeren er med på, at en bankelev ikke kan være dømt for bankrøveri, og en pædofil ikke skal passe børn, men han mener, at der bør være en form for bagatelgrænse.

Han har hjulpet flere unge med at finde en læreplads og har hørt mange fortælle historien om, at de bliver vraget på grund af en straffeattest, der ikke er helt ren. Det sidste eksempel, han er stødt på, var en pige, der gerne ville være frisør. Hun fik til samtalen fortalt arbejdsgiveren, at hun engang var blevet taget i at stjæle noget tøj. Beskeden til hende var, at så kunne hun ikke være i salonen, hvor hun skulle betjene et kasseapparat. Og det er eksempler som det, Mattias Tesfaye ikke forstår.

- Jeg skal selvfølgelig ikke bestemme, hvem de skal ansætte. Det må de selv om. Jeg synes bare godt, at de må tage den helt almindelige menneskelige bedømmelse med. Der er det min fornemmelse, at det er blevet lidt rigidt, siger han.

Han forstår godt, at arbejdsgiverne er påpasselige med, hvem de ansætter, men mener alligevel, at det burde være andet end straffeattesten, man vurderer de unge på.

- Jeg synes, at der tidligere - og sådan er det også stadig mange steder - var en evne til i håndværksfagene at se folk i øjne og lave en menneskelig vurdering. Hvis man ikke gør det, betyder det bare, at folk, der har lavet noget dumt tidligt i deres liv, bliver mødt af en mur, når de gerne vil videre, siger Mattias Tesfaye. 

Politikerne har også et ansvar

Han er dog også med på, at politikerne måske selv bærer en del af ansvaret. Han er efter sin Facebook-opdatering nemlig også blevet ringet op af en håndværksmester, der brokkede sig over, at offentlige myndigheder stiller krav om, at alle ansatte skal have en ren straffeattest, hvis man skal lave noget for dem.

- Så han skød den tilbage på politikerne og sagde, at så må I også selv gøre noget, og der har han jo nok en pointe, siger Mattias Tesfaye.

Han vil derfor grave videre i, hvordan man politisk kan gøre det nemmere for cheferne at tage unge med pletter på straffeattesten ind.

Nu må I dælendulme slappe lidt af, kære chefer!Selvfølgelig skal en bankelev ikke være dømt for bankrøveri, og en pæ...

Opslået af Mattias Tesfaye på 5. april 2016

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.