Skynd dig: Nu skal du skifte til sommerdæk

Foråret er kommet, og derfor skal der sommerdæk på bilen. Det kan nemlig være farligt at køre med vinterdæk, når solen bager.
Den danske bilbranche får travlt i de kommende uger. Det er nemlig for alvor tid til at skifte vinterdækkene ud med sommerdæk.
Den danske bilbranche får travlt i de kommende uger. Det er nemlig for alvor tid til at skifte vinterdækkene ud med sommerdæk. Foto: KAARE SMITH/POLFOTO

Kalenderen siger forår, og nu gør vejrudsigten det også. Derfor kan du godt begynde at pudse alufælgene, for det er tid til at skifte til sommerdæk.

- Det er lige nu et rigtigt godt tidspunkt at skifte sine dæk. Vejene er fri for sne, sjap og slud, og det ser ud til at fortsætte sådan, siger Søren W. Rasmussen, der er bilteknisk redaktør på FDM's blad Motor til Ritzau Fokus.

Selvom temperaturerne når op på pæne plus grader, er det ikke alle billister, der husker at skifte til sommerdæk. Ifølge Dækbranchens Fællesråd skiftede 400.000 bilister ikke dæk sidste sommer, og det er en tilbagevendende tendens.

- Vi ser hvert forår helt frem til sommeren, at cirka 17 procent af bilisterne fortsætter med at køre på vinterdæk. Og det er mildt sagt ikke særligt smart, siger Kenneth Saust, formand for Dækimportørforeningen i Danmark.

Det er nemlig ikke ufarligt at undlade at skifte vinterdækkene ud. Når det bliver varmt øges bremselængden med vinterdæk, og undersøgelser har vist, at vinterdæk er mindre stabile i kurver, når bilen er fuldt lastet, som når man eksempelvis kører af sted på sommerens bilferie med hele familien.

- At bilen ikke bremser optimalt, skal man være meget opmærksom på. Derudover slides vinterdæk også hurtigere i varmt vejr, så der er også en økonomisk fordel i at skifte til sommerdæk, siger Søren W. Rasmussen.

Hvis du er i tvivl om, hvilken type dæk der sidder på din bil, så skal du kigge på siden af dækket. Hvis der er påtrykt M+S, betyder det, at dækket er et vinterdæk eller et helårsdæk, og så skal ud overveje at skifte.

Newspaq

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.