Skylder 4 mio: Dan er fanget i håbløs gældsfælde

Dan Bo Andersen skylder fire millioner. Han kan ikke få gældssanering, med mindre han får førtidspension. Men han må ikke få førtidspension, før han får styr på sin gæld.
Dan Bo Andersen har været sygemeldt med kronisk depression siden 2011. Oveni skylder han og kæresten fire millioner kroner, men kan ikke få gældssanering.
Dan Bo Andersen har været sygemeldt med kronisk depression siden 2011. Oveni skylder han og kæresten fire millioner kroner, men kan ikke få gældssanering.

Dan Bo Andersen er fysisk og psykisk syg. Oveni skylder han over fire millioner kroner. En gæld, der kører ham mere og mere ned psykisk.

Men Dan Bo Andersen sidder håbløst fast i systemet.

For kommunen vil ikke give ham førtidspension, før der er sikkerhed for, at han ikke får det bedre, hvis der kommer styr på hans gæld.

På den anden side kan han ikke få gældssanering, før han har fået førtidspension.

”Jeg synes, det er håbløst det hele, og jeg har svært ved at se mig ud af det her. Jeg tænker på gælden hele tiden. Kreditorerne ringer på eller skriver så jeg bliver hele tiden mindet om, at jeg skylder," siger Dan Bo Andersen.

Som reglerne er for gældssanering, kræver det, at hans sag er lukket, og han er i enten fast job eller får pension.

Men kommunen har nu sendt ham i to års ressourceforløb med virksomhedspraktik. Det kan forlænges til fem år.

Så længe han er i ressourceforløb, kan han ikke søge gældssanering.

Dan Bo Andersen har været sygemeldt med kronisk depression siden 2011 og har en lang række skader i nakke, ryg og hænder.

LÆS OGSÅ: Dan har en arbejdsevne lig nul: Nu skal han to år i praktik

Men det er gælden, der fylder hele tiden i hans hverdag.

Har det meget svært med gælden

Den 55-årige Dan Bo Andersen er ufaglært og stærkt ordblind og har arbejdet som alt fra fabriksarbejder til badeværelsesmontør.

Gælden kommer fra købet af en gård i 2006 sammen med en ekskæreste. Han brugte sin opsparede pension på en million til at sætte den i stand. Men boligboblen sprang samtidig med, at hans forhold gik skævt, og gården gik på tvangsauktion.

Den sidste million af gælden kommer fra, at hans nuværende kæreste også mistede sit hus i en lignende tvangsauktion.

Dan Bo Andersen har arbejdet uafbrudt, siden han var teenager.

”Jeg har altid haft penge. Det var vigtigt for mig at kunne klare mig selv, så jeg havde tre job af gangen. Derfor er det meget svært med gælden,” siger han.

Dan Bo Andersens psykiater har skrevet i flere udtalelser til kommunen, at alle behandlingsmuligheder er helt udtømte og hans depression er kronisk.

Men Næstved Kommune giver som en del af afslaget på Dan Bo Andersen ansøgning om førtidspension, at ”det findes uoplyst hvor meget din gæld påvirker din psykiske tilstand”.

Næstved Kommune ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, fordi Dan Bo Andersen har anket sagen. Der kommer svar om cirka et halvt år.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.