Skuespiller flået af skærmen

13 prorussiske skuespillere og sangere er fremover ikke at finde i tv, radio og biografer i Ukraine.
Den franske skuespiller Gérard Depardieu med en le i hånden under et besøg hos Hvideruslands præsident i sidste måned. Depardieu har tiltrukket sig ukrainsk vrede med sin opbakning til Ruslands annektering af Krim-halvøen.
Den franske skuespiller Gérard Depardieu med en le i hånden under et besøg hos Hvideruslands præsident i sidste måned. Depardieu har tiltrukket sig ukrainsk vrede med sin opbakning til Ruslands annektering af Krim-halvøen. Foto: Andrei Stasevich/AP

Den franske filmstjerne Gérard Depardieu er et af de navne, ukrainske tv-seere og biografgængere fremover må undvære.

Ukraines kulturministerium fremlagde lørdag sin sorte liste med i alt 13 skuespillere og sangere, hvis holdninger ifølge den ukrainske regering er for prorussiske.

De 13 betragtes som "en trussel mod den nationale sikkerhed", fordi de bakker op om den russiske præsident Vladimir Putins annektering af Krim-halvøen og hans støtte til de prorussiske oprørere i det østlige Ukraine.

Fremover er det forbudt at afspille sange i radioen med de bandlyste kunstnere, og for skuespillernes vedkommende vil de film, de medvirker i, blive forbudt i Ukraines biografer og på tv.

Det oplyser kulturministeriets talsperson, Darina Glustjenko, til nyhedsbureauet AFP.

Depardieu har været russisk statsborger siden 2013, hvor han i protest mod skattereglerne i sit hjemland, Frankrig, rykkede teltpælene op. Han bor til daglig i Belgien, men hans ven Vladimir Putin har givet ham russisk statsborgerskab.

Depardieu har bakket op om Putins politik over for Ukraine. Det har skabt vrede i den ukrainske regering og medførte i juli et femårigt indrejseforbud til den 66-årige franske skuespiller.

Blandt de andre navne på Ukraines sorte liste finder man den 77-årige russiske sanger Iosif, hvis borgerlige navn er Joseph Kobzon.

Crooneren, der også er kendt som "den sovjetiske Frank Sinatra", er i forvejen underlagt europæiske sanktioner på grund af sin støtte til de prorussiske oprørere i det østlige Ukraine, og fordi han har givet koncerter i den oprørskontrollerede region Donetsk, hvor han er født.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.