Skru ned for sæbe: Sådan vasker du underlivet

En del kvinder bruger produkter til at holde underlivet rent, men i virkeligheden gør produkterne mere skade end gavn.
Hold dig væk fra parfumerede produkter og overdreven brug af sæbe, når du rengør dit underliv. En hurtig tur i bruseren er nok til at holde dig ren og sund.
Hold dig væk fra parfumerede produkter og overdreven brug af sæbe, når du rengør dit underliv. En hurtig tur i bruseren er nok til at holde dig ren og sund. Alix Minde/6PA/MAXPPP

Parfume, vådservietter, sæbe og deodoranter.

Det er nogle af de ting, som kvinder bruger til at holde underlivet rent og vellugtende. Faktisk bruger hver fjerde engelske kvinde over 16 år intimprodukter ifølge en engelsk markedsundersøgelse. Men de duftende løsninger kan give flere problemer, end de gør gavn.

- Der er ingen grund til at gøre sig speciel ren. Alt for meget sæbe kan gøre, at du bliver hudløs forneden eller får eksem og irriteret hud, siger Thomas Larsen, ledende overlæge på Gynækologisk-Obsterisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital til Ritzau Fokus.

Sæbe slider på den fine hud

Der findes ingen undersøgelser for, hvor mange danske kvinder, der bruger intimprodukter, men Thomas Larsen oplever generelt ikke, at patienter kommer til ham på hospitalet med gener fra overdreven brug af sæbe eller parfumerede produkter.

Han erkender dog, at virkeligheden nok er en anden hos de praktiserende læger, hvor patienter ofte har mindre alvorlige problemstillinger end på hospitalet.

- Tyngden af disse patienter ligger hos de praktiserende læger og gynækologer. Men vi ser en gruppe kvinder, der har fået eksem, fordi de har vasket for meget eller brugt for meget sæbe. De har måske også brugt hygiejnebind hver dag, som også slider på huden, siger han.

Parfumerede sæber og sær-deo skader

Den engelske gynækolog Austin Ugwunmadu oplever ifølge Daily Mail, at flere og flere kvinder spørger ind til intimvask og produkter, de kan bruge til at holde sig rene f.eks. specielle sprays eller vaskeprodukter. Han er enig med Thomas Larsen i, at produkterne kan skade underlivet.

- Kvinder, der bruger parfumerede sæber eller specielle deodoranter har større risiko for at få 'bakteriel vaginose', og disse vaner kan fjerne de naturligt beskyttende bakterier i underlivet, siger han til Daily Mail.

Skyl dig i stedet

Bakteriel vaginose er i folkemunde kendt som betændelse i skeden, der kendetegnes ved generende udflåd, der lugter ubehageligt. Hvis du vil undgå det, eksem og anden form for irritationer for neden, skal du holde dig fra sæber og parfume.

- Vask dig, når du alligevel er i bad ved at skylle dig for neden uden at bruge for meget sæbe. Hvis du skal bruge sæbe, så brug en mild intimsæbe, siger Thomas Larsen.

Han understreger, at mennesker helt naturligt laver safter, og at det ikke gør dig beskidt. Han mener derfor, at der ikke er nogen grund til at parfumere underlivet.

Newspaq

Sådan holder du dig ren forneden

 

- Skyl dig for neden, når du alligevel er i bad.

 

- Prøv at holde dig fra sæbe. Hvis du ikke kan undvære, så brug en mild intimsæbe, men brug ikke for meget.

 

- Lad være med at bruge hygiejnebind, medmindre du har menstruation.

Kilde: Gynækolog Thomas Larsen

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.