Skrider i protest efter 40 år som lærer: Martin i tårer på sidste arbejdsdag

Det gør ondt i hjertet, fortæller Martin om det rørende farvel til sin arbejdsplads gennem 38 år.
Martin siger farvel til alle skolens elever i en rørende afsked.
Martin siger farvel til alle skolens elever i en rørende afsked. Privatfoto

Det var med tårer i øjnene, at Martin Ammentorp for en uge siden farvel til de cirka 180 elever på skolen i Vordingborg.

Efter 38 år på den samme arbejdsplads har den 63-årige lærer nemlig fået nok. Ikke af chefen, eleverne eller jobbet - men af reformerne af folkeskolen, der har ødelagt arbejdsglæden.

- Det var et meget sørgmodigt farvel, fortæller han til Avisen.dk om sin sidste arbejdsdag.

"Jeg har aldrig følt så meget kærlighed i mit liv"
- Martin Ammentorp, lærer

Han har valgt at gå på pension før tid, selvom det koster ham i pensionsudbetaling.

Ligger vågen om natten

Den nu forhenværende lærer har i et læserbrev i Politiken tidligere på ugen givet udtryk for sine frustrationer ved de ændringer, politikerne har tvunget ned over hans arbejde - både i form af de nye regler for lærernes arbejdstid og reformen af folkeskolen.

- Jeg har ligget vågen om natten og spekuleret, og min samvittighed kan ikke klare det mere, siger han til Avisen.dk.

Martin Ammentorp har ellers altid elsket og brændt for lærerjobbet, og regnede med at fortsætte til han var minimum 65 år gammel.

Efter han som nyuddannet kort at havde snust til forskellige skoler i området, faldt han for den skole, der senere blev hans arbejdsplads.

- Det skulle bare være den skole. Jeg vil kun arbejde her, skrev jeg i min ansøgning i sin tid. Og jeg blev så glad, da jeg fik jobbet, fortæller den nu forhenværende lærer, der endte med at arbejde knap 38 år på skolen.

"Den største løn, man kan få som lærer"

- Noget af det, der virkelig rører mig, er de gange, hvor tidligere elever har kontaktet mig og fortalt, hvordan jeg som lærer har gjort en forskel i deres liv. Især når jeg hører fra nogle af de lidt 'skæve' elever, der i første omgang ikke trivedes i skolen, og som lige skulle have noget ekstra støtte og opbakning dengang.

- Når de så fortæller, at de har det godt nu, og har et arbejde og klarer sig godt, så er den den største løn, man kan få som lærer, siger han.

- Men selvom jeg tager deres ros til mig, handler det jo ikke specielt om mig. Der er så mange lærere, der brænder for deres job, og som gør en forskel for børnene, understreger Martin Ammentorp, der indtil i fredags underviste i engelsk, matematik og musik.

Han holder meget af børnene og sine kolleger, og skolelederen er en fornuftig mand, fortæller han.

Men med det kaos, som de mange ændringer i lærerjobbet har medført, gør, at han ikke længere føler, han kan udføre sit arbejde på en måde, som han kan stå inde for over for eleverne og sig selv.

180 kram og en lænestol

Børnenes sidste skoledag før sommerferien i år blev derfor også Martin Ammentorps sidste arbejdsdag på skolen i Vordingborg.

- Det var en pragtfuld dag. Jeg skulle som altid lede morgensangen for alle eleverne, men jeg vidste ikke, at de havde forberedt en overraskelse til mig. Pludselig slæbte to af mine kolleger en lænestol frem, som jeg skulle sætte mig i, og så begyndte alle børnene at synge en sang, som de havde skrevet specielt til mig. Jeg blev så rørt, at jeg begyndte at græde, fortæller han til Avisen.dk.

- Bagefter kom alle 180 børn op med hver en rose til mig, og de skulle alle sammen have et kram. Nogle af dem græd også. Jeg har aldrig følt så meget kærlighed i mit liv, fortsætter han.

"Det gør ondt ind i hjertet"

Efter det rørende farvel gik han hjem.

Og mens børnene holder sommerferie, skal han nu vænne sig til et liv som pensionist med sin kone og hund - og en nattesøvn uden dårlig samvittighed.

- Det gør ondt ind i hjertet at måtte sige farvel før tid til en arbejdsplads, jeg altid har elsket. Men det var et smukt farvel. Det var en af de mest fantastiske ting, jeg har oplevet.

Her har et firma indrettet toiletforhold til sine polske ansatte der i disse dage renoverer en strandvejsvilla uden for...

Posted by Mattias Tesfaye on 20. oktober 2015

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.