Skrappere regler: Slut med røg i Randers

Byrådet i Randers Kommune har sat sig for mål, at cigaretrøgen skal slukkes i parker, i offentlige bygninger og i arbejdstiden. Kommunen bliver blot en af mange med en streng rygepolitik.
I mange hjem er rygerne forvist til terrasen, men på arbejdspladserne i de røgfrie kommuner skal man længere væk for at ryge. I hvert fald hvis man er offentligt ansat.
I mange hjem er rygerne forvist til terrasen, men på arbejdspladserne i de røgfrie kommuner skal man længere væk for at ryge. I hvert fald hvis man er offentligt ansat. Søren Bidstrup// Scanpix

Byrådet i Randers har besluttet, at kun fem procent af borgerne i Randers Kommune skal være rygere om 10 år.

Efter planen skal folk ikke ryge i offentlige bygninger, i anlæg og i parker, og er du kommunalt ansat, må du slet ikke ryge i arbejdstiden.

Det skriver amtsavisen.dk.

I denne uge holder sundheds- og omsorgsudvalget et møde, hvor de skal tage endelig stilling til de strengere rygeregler, og hvordan de vil få flere til at skodde smøgerne.

"De store ændringer i forhold til nu er, at kommunale medarbejdere ikke længere kan flexe ud med det ene formål at ryge. Man får svært ved at ryge i arbejdstiden," siger sundhedschef Lene Jensen til Amtsavisen.

Det betyder, at for eksempel Rådhusets medarbejdere ikke lige kan snige sig ud på Laksetorvet for at fylde lungerne, fordi man heller ikke må ryge på kommunens matrikler.

Når det kommer til parker og anlæg ønsker kommunen ikke at forbyde rygning, men derimod sætte skilte op, hvor de opfordrer til rygestop.

Positivt modtaget

Det fik Amtsavisen til at spørge borgere i parken Tøjhus-haven, hvorvidt de var enige i den opfordring. Ifølge avisen var meningerne delte. En ikke-ryger familie var trætte af at se på skodder i det grønne, mens en rygerfamilie mente, at der i hvert fald skulle være et sted i parken, hvor de kunne få lov at ryge hensynsfuldt, og at der blev færre og færre steder at ryge.

Men rygerne ser ud til at stå alene med deres protester. Kommunen ønsker at arbejde sammen med uddannelsesinstitutioner, arbejdspladser og foreninger, forslaget har været i høring, og de fleste er overvejende positive.

Dog indvender Handicaprådet, at reglerne i rygepolitikken skal præciseres.

»Jeg håber ikke, at de handicappede rammes af de nye regler. Det er livskvalitet, at handicappede kan ryge hvis de ønsker det. Men selvfølgelig skal der også tages hensyn til de ansatte,« siger Flemming Sørensen til Amtsavisen

Forslaget til den nye rygepolitik skal efter planen gælde fra 1. januar 2016.

Blot en begyndelse.

Ti kommuner har allerede bandlyst alle rygepauser, heriblandt Gladsaxe Kommune, som er totalt røgfri, fortæller Tina Vedel Kruse, chef for strategi, kommunikation og HR.

- Det er svært at vurdere, hvor grænsen går for, hvad vi kan bestemme, men vi mener, at rygning er så skadeligt, at vi efter en dialog med arbejderne har truffet en beslutning på deres vegne, siger hun til Ritzau.

Og spørger man Niels Them Kjær, projektchef for rygestop i Kræftens Bekæmpelse, er de ti kommuners forbud bare begyndelsen.

- Forbuddet mod rygning i arbejdstiden har spredt sig meget i løbet af de seneste fem år. Vi håber derfor, at endnu flere arbejdspladser vil tage det til sig, siger Niels Them Kjær til Ritzau.

Forbuddet forbedrer ikke bare de ansattes syndhed, men også de ansattes produktivitet, fordi der bliver holdt færre pauser, mener projektchefen.

Røgfrie Kommuner

Hørsholm Kommune 
Silkeborg Kommune 
Blaabjerg Kommune
Hobro Kommune 
Næstved Kommune
Brøndby Kommune
Herning Kommune
Københavns Kommune
Helsingør Kommune 
Holbæk Kommune

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.