Skrappe Pia K. irettesætter Folketinget: Kan vi så få ro!

Så er de folkevalgtes maraton-debat ringet i gang i Folketinget.
Pia Kjærsgaard blev officielt udnævnt som ny formand tirsdag. Med titlen følger retten til at ringe med klokken fra Folketingets talerstol.
Pia Kjærsgaard blev officielt udnævnt som ny formand tirsdag. Med titlen følger retten til at ringe med klokken fra Folketingets talerstol. Foto: Scanpix

Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard trådte øjeblikkeligt i karakter som ny formand for Folketinget, da hun for kort tid siden skød dagen i gang på tinge.

Folketingspolitikerne har i dag den traditionsrige åbningsdebat, der ofte udvikler sig til et sandt maraton. Sidste år varede den eksempelvis 14 timer.

Det var Pia Kjærsgaard, der som formand klokken 10 ringede med klokken fra Folketingets talerstol og indledte debatten. Og det gjorde hun ved at irettesætte de mange folketingsmedlemmer, der tilsyneladende var lidt langsomme om at finde deres plads og tie stille.

- Der skal være lidt ro! lød det myndigt fra Pia Kjærsgaard klokken to minutter over ti.

Mette Frederiksen var første politiske leder på talerstolen, og hun er netop nu ved at holde sin tale. Hvis alt går, som det plejer, bliver åbningsdebatten er særdeles livlig affære, der strækker sig til efter midnat.

Så mon ikke, Pia K. kommer til at tysse på politikerne igen?

Lang debat

Åbningsdebatten tager afsæt i statsministerens tale ved Folketingets åbning tirsdag.

  • Derfor handler diskussionerne som udgangspunkt om de planer, regeringen har for det kommende folketingsår samt rigets almindelige tilstand - og hvad der ellers optager folketingsmedlemmerne på dagen.
  • Ofte vil åbningsdebatten i løbet af kort tid samle sig om ganske få temaer. I år kunne det være for eksempel være dagpenge, vækst i Danmark og flygtningesituationen.
  • Partiernes politiske ordførere får ordet i rækkefølge efter størrelsen på deres folketingsgruppe, og én efter én holder de hver deres ordførertale. Efter hver ordførertale er der debat, hvor alle folketingsmedlemmer kan stille spørgsmål til den aktuelle ordfører.
  • Når alle partiernes ordførertaler er afsluttet, har andre end ordførerne mulighed for at komme med et indlæg fra talerstolen. Det kaldes for privatistindlæg, og også her er der bagefter adgang til korte bemærkninger.
  • Derefter får statsministeren ordet, hvorefter alle medlemmer kan komme med korte bemærkninger (her har ordførerne også fortrinsret).
  • Hvis ordførerne ønsker det, går åbningsdebatten videre til anden runde. Her har hver ordfører taletid til et nyt indlæg, og bagefter er der igen mulighed for korte bemærkninger. Anden runde sluttes også af med et indlæg fra statsministeren.
  • Åbningsdebatten begynder klokken 10:00 og trækker ofte ud til midnat (kun afbrudt af frokost- og middagspauser).

Kilde EB/Ritzau

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.