Skræmmende: Udbrændte har stor risiko for hjerteproblemer

Er du eller en kollega ramt af udbrændthed som følge af længerevarende stress, så er der god grund til at være ekstra opmærksom på hjertesygdomme.
Det kan have meget alvorlige konsekvenser at være blevet udbrændt på grund af et stressende job
Det kan have meget alvorlige konsekvenser at være blevet udbrændt på grund af et stressende job Foto: SCANPIX arkiv

Af Lisbeth Madsen, Aller Media

Udbrændthed er en tilstand, hvor kroppen er nået et punkt, hvor den er fysisk, kognitivt og følelsesmæssigt udmattet oven på en lang periode med intensiv stress. Det er altså en alvorlig tilstand, der ikke kan sammenlignes med den måde, du føler dig på efter en lang dag på job og en aften med sure og tvære børn, der ikke vil spise og sove. 

D-vitamin er vigtigt for hjertet. Læs mere her

Folk, der har oplevet stress på jobbet i lang tid, risikerer at blive udbrændte, og hvis det sker, så kan det have meget alvorlige konsekvenser, viser en undersøgelse fra Tel Aviv University.

8.838 personer mellem 19 og 67 år blev fulgt i over tre år, og undervejs blev deres niveau af udbrændthed og tegn på hjertesygdomme målt med jævne mellemrum, skriver LiveScience.com.

Her er 10 smutveje til et længere liv. Se dem på Q.dk

Værre end meget andet

Det skræmmende resultat af undersøgelsen var, at de personer, der havde de højeste niveauer af udbrændthed havde en 79 procent forhøjet risiko for hjertesygdomme.

Andre omstændigheder, der er kendt for at højne risikoen for hjertesygdomme så som rygning, manglende fysisk aktivitet og fedt i blodet, blev alle overgået af udbrændtheden som udløsende faktor.

Hvis du selv, eller nogen du kender, lider af udbrændthed, er det vigtigt, at der bliver holdt øje med tidlige tegn på hjertelidelser. Ligesom det er ekstra vigtigt at leve efter de sundhedsforskrifter, der kan minimere risikoen for hjerteproblemer, siger forskerne.

Få fem veje til et sundt hjerte på Søndag.dk

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.