Skræmmende: Sådan reagerer ufødt baby på mors røg

Ny undersøgelse afslører, at ufødte babyer i højere grad end antaget reagerer, når deres mor ryger en cigaret.
De øverste fotos viser 'ryger-babyens' bevægelser i mors mave. Der er mange. De nederste fotos viser det langt roligere ikkeryger-barn.
De øverste fotos viser 'ryger-babyens' bevægelser i mors mave. Der er mange. De nederste fotos viser det langt roligere ikkeryger-barn. Durham University

Ufødte børn påvirkes i langt højere grad end antaget af deres mors cigaretrygning. Det viser en ny opsigtsvækkende undersøgelse fra England, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet Acta Paediatrica.

Forskere fra to universiteter - Durham og Lancaster - står bag undersøgelsen, hvor de benyttede sig af 4D ultralydsscanning.

Ryger-fostre med mindre kropskontrol

20 ufødte babyer blev på den måde scannet i ugerne 24, 28, 32 og 36, mens de lå og voksede i deres mors mave. Fire af babyernes mødre var rygere med et forbrug på 14 cigaretter om dagen - og disse fire ufødte børn havde en markant anden adfærd end dem, hvis mødre ikke røg.

De blev ved med at have hyppigere mundbevægelse og røre ved deres egne ansigter. Modsat forstrene af ikke-rygerne. De fik mere og mere kontrol over deres bevægelser, som ugerne gik.

Det får universitetsforskerne til at konkludere, at cigaretrygning under graviditeten synes at forsinke udviklingen af fostrenes centralnervesystem, så de først senere i graviditeten begynder at få styr på deres bevægelser.

Endnu et bevis på, at rygning skader

- Takket være den nye teknologi betyder, kan vi nu se, hvad der tidligere var skjult. Det afslører, hvordan rygning påvirker udviklingen af fosteret på måder, vi ikke tidligere har været klar over. Det er endnu et yderligere bevis på de negative virkninger af rygning i graviditeten, siger en af forskerne bag undersøgelsen, professor Brian Francis fra Lancaster University, i en pressemeddelelse.

Ifølge tv2.dk svarede 12 procent af danske kvinde sidste år ja til, at de ryger, når lægen eller jordemoderen spurgte ved det første graviditetstjek. For ti år siden sagde 21 procent af de gravide, at de røg.

Alle de 20 babyer i undersøgelsen blev for øvrigt født sunde og raske.

De øverste fotos viser 'ryger-babyens' bevægelser i mors mave. Der er mange. De nederste fotos viser det langt roligere ikkeryger-barn. Illustration: Durham University

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.