Skoletasken kan give dit barn dårlig ryg

En ny undersøgelse viser, at mere end hver fjerde 15-årige oplever rygproblemer hver uge. Og det kan skyldes skoletasken.
Elever, der bærer tasken over den ene skulder, har mere ondt end dem, der bærer tasken på ryggen.
Elever, der bærer tasken over den ene skulder, har mere ondt end dem, der bærer tasken på ryggen. Foto: PR/free

Antallet af børn og unge, der har ondt i ryggen, stiger. En billig skoletaske, der hænger nede ved ballerne, og mange tunge skolebøger, der trækker tasken længere ned, er nogle af de ting, der kan ødelægge dit barns ryg.

Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet, som har undersøgt, hvordan niendeklasseselever bærer deres skoletasker.

- Børn propper skoletasken og gider ikke skifte skolebøgerne ud. Og i dag er der mange, der også har en tablet og måske en bærbar oveni plus gymnastiktasken og madpakken.

- Børnene slæber altså på en voldsomt høj vægt i forhold til deres kropsvægt, og det kan man risikere at få rygskader af, siger Troels Matz, kommunikationsansvarlig i Spejder Sport, der er blandt landets største forhandlere af rygsække.

Det billede kan ph.d. Birgit Sørensen Skoffer fra Aarhus Universitet nikke genkendende til. Hun har fulgt 546 skoleelever i niende klasse og undersøgt skoletaskernes betydning.

- En fjerdedel af eleverne havde inden for de seneste tre måneder oplevet så stærke smerter, at det påvirkede nattesøvnen, eller at de måtte søge behandling.

- Det havde blandt andet betydning, hvordan eleverne bar skoletasken. De elever, der bar tasken over den ene skulder, havde mere ondt end dem, der bar tasken på ryggen, siger hun.

Når du skal vælge dit barns næste skoletaske blandt det store udvalg på butikshylden, skal du derfor først og fremmest gå efter et ordentligt bæresystem i tasken, siger Troels Matz.

- Det vigtige er, at ryggen er afstivet. Hvis tasken bare er en klud, der hænger, er der ikke støtte til ryggen, og vigtigst af alt er det, at den er formet efter en rygsøjle. Ingen rygge er jo lige som en snor, siger han.

Dernæst er det også vigtigt, at tasken har stropper, der kan gøres kortere og længere, og at børnene selv lærer at indstille stropperne rigtigt.

- Rygsækken skal kunne indstilles i ryglængden, så den sidder rigtigt. Den skal sidde oppe på ryggen over lænden, så den kommer op på skuldrene og sidde. På den måde bliver presset fordelt over hele ryggen. Hvis stropperne kan indstilles, kan børnene også vokse op med den og beholde den i nogle år, før den skal skiftes ud, siger Troels Matz.

En anden ting, du kan vælge tasken ud fra, er hvorvidt der er mulighed for at spænde en gymnastiktaske fast.

- Det er en god idé, at der er en slags pose til gymnastiktøjet, som kan sættes direkte fast på tasken. På den måde slipper man for en plastikpose med vådt gymnastiktøj, der bliver glemt, går i stykker eller er irriterende at bære på. Skal børnene bære på en taske eller pose ved siden af, bærer de også skævt, siger Troels Matz.

Han råder også til at undgå de tasker, der har dårlige lynlåse eller spænder, der let kan gå i stykker. Tandstørrelsen på lynlåsen skal være stor, så den kan holde til den tunge vægt, og spænderne skal være bløde og seje, så de kan give sig. Hårde plastikspænder knækker lettere, hvis man træder på dem eller kører en rullestol hen over.


Fakta: Sådan finder du den bedste skoletaske

- Sørg for, at ryggen er afstivet og formet efter rygsøjlen. Tasken må ikke være helt blød eller lige i ryggen.

- Sørg for, at tasken kan indstilles i højden, så dit barn kan bruge den i flere år i takt med, at han eller hun vokser.

- Sørg for, at tasken har mulighed for at spænde en gymnastiktaske fast, så barnet ikke skal have en ekstra taske med og bære skævt.

- Sørg for, at lynlåsen og klik-spænderne på tasken er i god kvalitet og ikke knækker, hvis det bliver trådt på dem.

Kilde: Troels Matz, kommunikationsansvarlig i Spejder Sport


/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.