Skolepraktik? Ok, hvis vi får flere penge

Elever i skolepraktik bør have de samme rettigheder som elever og studerende, der får SU. Sådan lyder det fra både LO og Danske Erhvervsskoler, efter Enhedslisten og SF har foreslået at droppe forskelsbehandlingen.
Der er ikke lige så gode vilkår for elever i skolepraktik som for unge på SU. Det skal der laves om på, hvis flere skal gennemføre en erhvervsuddannelse.  Her er det mekaniker-lærlinge på TEC i Hvidovre.
Der er ikke lige så gode vilkår for elever i skolepraktik som for unge på SU. Det skal der laves om på, hvis flere skal gennemføre en erhvervsuddannelse. Her er det mekaniker-lærlinge på TEC i Hvidovre. Scanpix, arkiv

Mange flere vil gennemføre deres erhvervsuddannelse, hvis eleverne i skolepraktik får de samme rettigheder som andre elever og studerende. Det vurderer Mie Hovmark, der er formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation.

I stedet for at tvinge eleverne i skolepraktik, skulle regeringen hellere lytte til Enhedslisten og SF, mener hun. De to partier foreslår i forbindelse med finanslovsforhandlingerne at bruge 45 millioner kroner på at forbedre vilkårene for elever i skolepraktik.

"Der er mange elever, der vælger skolepraktikken fra, fordi de ikke kan få det til at løbe rundt økonomisk. Mange af dem ville gennemføre deres uddannelse, hvis de fik en ydelse, de kunne leve af," siger hun.

Hvorfor ikke samme rettigheder?

Elever i skolepraktik får cirka 4.000 kroner mindre om måneden end deres klassekammerater, der er i praktik i en virksomhed. Og de har langt fra de samme rettigheder som andre elever og studerende, som er på SU.

Læs også: 4.000 mindre om måneden: Derfor gider vi ikke skolepraktik

Det er det, Enhedslisten og SF nu vil lave om på. De vil blandt andet give eleverne i skolepraktik mulighed for at tage SU-lån, ret til ferie og barsel og samme økonomiske støtte som andre studerende med børn.

Ideen bliver bakket op af LO, der meget gerne vil have flere af de 13.200 elever, der ikke kan finde en praktikplads, til at vælge skolepraktikken.

"Det er en rigtig god ide at gøre op med den forskelsbehandling, der er mellem elever på skolepraktikydelse og elever på SU," siger LO-sekretær Ejner K. Holst.

Heller ikke Danske Erhvervsskoler kan se nogen grund til, at elever i skolepraktik skal have dårligere vilkår end andre elever og studerende.

"Det er kun rimeligt, at man har de de samme økonomiske vilkår, om man tager en erhvervsuddannelse eller en anden uddannelse," siger direktør Lars Kunov.

DA: Det er jo kun midlertidigt

I DA ser de til gengæld ikke noget problem i den lave skolepraktikydelse. Direktør Henrik Bach Mortensen vil ikke kommentere det konkrete forslag om at ligestille elever i skolepraktik med elever på SU.

"Det er som udgangspunkt kun midlertidigt, man er på den ordning. Meningen er jo, at man skal ud i en praktikplads, hvor man får en rigtig løn," siger han.

I de fleste tilfælde vil eleverne være bedre stillet på skolepraktikydelsen, end de er, mens de står i kø til en praktikplads, hvor de hverken får SU eller løn, understreger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.