Skoleleder om bundplacering: Jeg er rystet

På den skole, hvor det ser værst ud med elevernes faglige trivsel, er skolelederen chokeret. Men han tvivler på, om det ser så sort ud, som ny undersøgelse viser.
- Jeg er lettere rystet. Det passer ikke med min fornemmelse af stedet. Det skal jeg have set nærmere på. Sådan siger skolelederen på en af de skoler, hvor børnene har det dårligst.
- Jeg er lettere rystet. Det passer ikke med min fornemmelse af stedet. Det skal jeg have set nærmere på. Sådan siger skolelederen på en af de skoler, hvor børnene har det dårligst. Foto: Steffen Ortmann, Scanpix, Arkiv

Ugebrevet A4 har kortlagt, hvordan eleverne har det i folkeskolen gennem en aktindsigt hos Undervisningsministeriet for hver enkelt skole fra en trivselsmåling i folkeskolen.

En af de skoler, der vækker opsigt i målingen er Oddense Skole i Skive Kommune.

Skolen havner nemlig på en absolut sidsteplads, når eleverne vurderer, den faglige trivsel, som blandt andet handler om, hvor spændende eleverne finder undervisningen.

Ensomhed og kedelig undervisning

Hver niende elev på Oddense Skole oplever tit ensomhed, uvenlige klassekammerater og mangel på accept. 46 procent keder sig tit i undervisningen.

Resultaterne kommer bag på den nye skoleleder, Svend Schrøder, der begyndte efter sommerferien.

- Jeg er lettere rystet. Det passer ikke med min fornemmelse af stedet. Det skal jeg have set nærmere på, siger han.

Han tror, at svarene er et øjebliksbillede fra foråret, og at trivslen i dag er bedre.

- Sidste skoleår var turbulent med nedskæringer, afskedigelse af lærere og lederskifte. Det kan have påvirket eleverne. I dag fornemmer jeg ikke dårligere trivsel end på andre skoler, siger han.

"Vi har også glade børn"

På Ruds Vedby Skole i Sorø ser det ikke alt for godt ud med elevernes lyst til at tage i skole.

Her svarer hver femte elev, at de sjældent er glade for deres klasse eller skole. Hver niende elev har oplevet mobning i sidste skoleår, mens flere føler sig ensomme og utrygge.

- Det undrer mig, at eleverne har svaret, som de har gjort, men vi har heldigvis også mange glade elever, siger skoleleder på Ruds Vedby Skole Carsten Andersen.

Han fastslår, at skolen allerede har fokus på, at mobning er uacceptabel. Begge skoler er i øvrigt forholdsvis små. Det betyder, at dårlig trivsel i enkelte klasser, farver resultatet mere end hos store skoler.

I trivselsmålingerne har cirka 470.000 elever deltaget, og A4 har analyseret svarene for 4. til 9. klasses-eleverne.

Det er ud fra de 28 spørgsmål, at A4 har kunne udpege, hvilke skoler der har den bedste og værste trivsel fagligt og socialt. Danmarks måske mest tilfredse elever findes på Borris Skole i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Se hvordan det står til med mobning, larm og koncentration i timerne i din lokale folkeskole.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.