Skolelærere måtte selv gøre rent inden skolestart

På flere skoler måtte lærerne i gang med spand og sæbe. Rengøringen før skolestart var sparet væk.
Der ventede lærerne en noget anden arbejdsopgave, end de havde forventet, da de i sidste uge mødte ind efter sommerferien.
Der ventede lærerne en noget anden arbejdsopgave, end de havde forventet, da de i sidste uge mødte ind efter sommerferien. Foto: Scanpix/modelfoto

Det har været et noget støvet syn, der mødte flere folkeskolelærere, da de begyndte på arbejde igen efter sommerferien.

På mange folkeskoler er hovedrengøringen i sommerferien blevet sparet væk, og rengøringspersonalet mødte først ind samtidig med børnene i denne uge.

Derfor blev lærerne mødt af halvsnavsede lokaler, da de i sidste uge begyndte på planlægningen af undervisningen. Og hvis de ikke gad arbejde under de støvede forhold, var det om at komme i gang med vand og sæbe.

Det har fået en skolelærer fra Høng Kommuneskole i Kalundborg til at skrive et opråb på twitter til fagfæller, der har oplevet lignende. Hun skriver:

"Hands up lærere, der har gjort rent i klassen inden skolestart, fordi rengøringen er sparet!"

Til det har en skolelærer fra Langsøskolen i Silkeborg svaret, at hun også har været i gang med rengøring, både i klasseværelset og i forberedelsesrummet.

Lærere pudser vinduer og tørre hylder af

Tillidsrepræsentanten på Høng Kommuneskole Lone Varming, der også er med i Kalundborg lærerkreds, genkender problemet.

- Lærerne bruger tid på at tørre hylder af, pudse vinduer og gøre det pænt, inden børnene kommer.

Det skyldes, at den hovedrengøring, der tidligere blev gjort i løbet af sommerferien, er blevet afskaffet, da rengøringen på de fleste af landets folkeskoler blev udliciteret for et par år siden.

- Hovedrengøringen i ferien er sparet væk på mange skoler, og den daglige rengøring starter for eksempel hos os først, når børnene møder ind, siger skoleinspektør på Høng Kommuneskole Bo Søndergård Christensen.

Tillidsrepræsentanten Lone Varming efterlyser, at hovedrengøringen bliver genindført.

- Når børnene møder ind, har lærerne allerede været på arbejde i en uge. Det kunne være rart, hvis både lærere og børn mødte ind til rene lokaler, siger hun.

"Det skal ikke ske til næste år"

Hos Kalundborg Kommune vil man tage problemet op. Her understreger Børne- og Kulturdirektør Hanne Dollerup, at lærernes opgave er at undervise, ikke at gøre rent.

- Det her skal vi have lavet om til næste år, så rengøringen starter før skolestart. Det handler om at lave en ny aftale med rengøringsfirmaet, og det er godt, at problemet er blevet italesat, siger hun.

Skoler klager over ingen rengøring

Også hos lærerforeningen i Greve har man hørt om skolelærere, der selv måtte i gang med kost og spand inden skolestart.

- Jeg har hørt klager fra to skoler, hvor der er ikke blevet gjort rent, siger formand for lærerforeningen i Greve Tina Beck-Nilsson.

Udover at hovedrengøringen er sparet væk, så er den daglige rengøring på skolerne også udsat for sparekniven. Derfor er der mange flader og kroge, der ikke får en tur.

- Det er stort set kun toiletter og gulve, der bliver ordnet. Så der er meget, der kunne trænge til en klud, siger Lone Varming.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.