Skjulte barn i præstens sommerhus: Mor var bange for kommunen

En mor og en mormor gemte en femårig dreng på en præstegård. De frygtede, at Næstved Kommune vil tage ham.
Jeg var stresset og ked af det, siger en 40-årig kvinde om en afgørelse om, at hendes barn skulle tvangsfjernes.
Jeg var stresset og ked af det, siger en 40-årig kvinde om en afgørelse om, at hendes barn skulle tvangsfjernes. Foto: Colourbox/free

- Jeg kan godt se, at det var forkert. Vi handlede i desperation.

Sådan siger en 62-årig kvinde, der sidste år i april - sammen med sin datter og med hjælp fra en sognepræst - skjulte sit femårige barnebarn for Næstved Kommune.

Frygten for, at myndighederne ville tvangsfjerne barnet, fik mormoren til at søge hjælp hos sognepræsten Vagn Birk Jensen i Tyvelse på Midtsjælland.

Han bød familien indenfor og gav husly til drengen på sin præstegård.

Sagen behandles ved Retten i Næstved. Her er mormoren og hendes datter tiltalt for at overtræde straffelovens paragraf 215, der handler om at skjule eller bortføre et barn.

- Jeg havde en formodning om, at det var det rigtige at henvende sig til præsten. Jeg gik ud fra, at han havde menneskelige følelser, siger mormoren, der er iført gul skjorte og nederdel og har sit mørke hår opsat i en knold.

Præsten Vagn Birk Jensen, som også er provst i Næstved, blev i juni idømt 30 dages betinget fængsel for at have skjult drengen.

Først lod han barnet bo en uge på præstegården i Tyvelse. Herefter blev drengen kørt til præstens sommerhus i Rørvig af sin mor og mormor.

Moren, der er 40 år, er klædt i sweatshirt, kondisko og har håret opsat i en hestehale. Hun fortæller glædestrålende om sin søn, der går i børnehave og danser ballet.

- Jeg havde tænkt mig at aflevere ham, men jeg vidste ikke hvornår. Jeg var meget stresset, ked af det og rystet, siger hun i retten.

Det var drengens børnehave, der tog kontakt til Næstved Kommune, fordi børnehaven havde mistanke om, at noget var galt i drengens hjem.

Senere besluttede kommunens børn og unge-udvalg, at drengen skulle tvangsfjernes, fordi udvalget mente, at moren ikke var i stand til at tage vare på sin søn.

- Udvalget fandt, at der var åbenbar risiko for, at hans udvikling ville tage skade, hvis han ikke blev fjernet fra hjemmet. I øvrigt var det bekymrende, at han blev udsat for social isolation hos sin mor, siger anklageren i retten.

Provsten oplyste Næstved Kommune om, at barnet var hos ham, og han håbede, at kommunen ville genoverveje drengens fremtid.

Men efter godt to uger i sognepræstens varetægt blev drengen hentet af politiet og Næstved Kommune, og derefter blev han anbragt på en institution.

Både moren og mormoren nægter sig skyldige. De mener altså ikke, at de har skjult barnet med det formål at forhindre, at myndighederne skulle tage sig af drengen.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.