Skjult astma? Kun du kan hjælpe dit barn

Ifølge ekspert skal læger og forældre være bedre til at aflæse de signaler, børn udviser, når de har astma. Ellers får børnene ingen hjælp.
- Vi ved, at astma typisk er arveligt, og vi ved, at der skal en udefrakommende miljøfaktor til, før det aktiveres, men vi ved desværre ikke, hvad den miljøfaktor er. Derfor er børnenes bedste mulighed deres forældre, siger ekspert.
- Vi ved, at astma typisk er arveligt, og vi ved, at der skal en udefrakommende miljøfaktor til, før det aktiveres, men vi ved desværre ikke, hvad den miljøfaktor er. Derfor er børnenes bedste mulighed deres forældre, siger ekspert. Foto: Jens Dresling/POLFOTO

For de fleste børn er det vigtigt at komme ud og spille fodbold eller få rørt sig og brændt noget energi af hver eneste dag. For enkelte børn er det en pestilens, for de har svært ved at følge med de andre.

Ofte skydes skylden på dårlig livsstil, børnene har arvet fra deres forældre. Men hvert femte barn i førskolealderen lider af astma, og mange af dem går med det, uden nogen lægger mærke til det.

I lægebranchen kaldes det for skjult astma. Det er nemlig svært at opdage af medicinsk vej.

- Det vanskelige ved at være børnelæge er, at børn ikke selv siger til, hvis de ikke kan få ordentligt luft. De holder bare op med at bevæge sig meget. Derfor opdages det kun, hvis forældrene bliver opmærksomme på det, eller hvis det bliver rigtig voldsomt. Sådan siger Hans Bisgaard, der er overlæge og klinisk professor ved Institut for klinisk medicin ved Københavns Universitet.

Derfor mener han, at der er behov for at oplyse forældre bedre om symptomerne på astma. Kun forældrene kan slå alarm, hvis børnene lider i det skjulte.

- Lægerne skal også være bedre til at lytte til forældrene, når de kommer og fortæller, at deres barn er meget snottet, hoster meget eller er mere syge end de andre børn. Der skal også ske en mere ensrettet indsats fra lægernes side. Der er for stor forskel i behandlingen i dag, siger Bisgaard til Ritzau Fokus.

Problematikken med at børns lungeproblemer ofte kasseres som dårlig kondi, kender man også hos Lungeforeningen. De oplever også, at mange voksne med KOL bliver meget forundrede, fordi de aldrig har røget cigaretter.

- Så plejer vi at spørge dem, om de har været meget snottet eller syge i deres barndom, for KOL kommer ligesom astma ofte til syne i barndommen. Det har de som regel. Mange børn døjer med nedsat lungefunktion eller astma i barndommen, uden at det bliver opdaget, siger Anne Brandt, der er direktør i Lungeforeningen, til Ritzau Fokus.

Men hvor KOL kan opdages ved en test, er det langt sværere at diagnosticere astma.

- Vi ved, at astma typisk er arveligt, og vi ved, at der skal en udefrakommende miljøfaktor til, før det aktiveres, men vi ved desværre ikke, hvad den miljøfaktor er. Derfor er børnenes bedste chance deres forældre, siger Hans Bisgaard.

Nedenfor kan du se de faresignaler, du skal være opmærksom på hos dit barn. Hvis mindst 2 ud af de 5 ovenstående symptomer passer på dit barn, bør du søge læge med henblik på udredning for børneastma.

Fakta: Tegn på astma:

1. Langvarig / gentagende hoste i forbindelse med virusinfektioner, søvn, grin, gråd, leg eller løb.

2. Vejrtrækningsproblemer, hvæsende eller pibende vejrtrækning i forbindelse med fysisk anstrengelse, vejrskift, røg, parfume eller andet.

3. Stopper op for at få luft eller trækker sig fra fysisk aktivitet før de andre jævnaldrende.

4. Ofte har luftvejsinfektioner som forkølelse, hoste og lungebetændelse.

5. Bliver hurtigt træt og trives dårligt.

Kilde: Dansk BørneAstma Center og Lungeforeningen.

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.