Skattesnyd kan afsætte kommissionsformand

Det bør få konsekvenser for EU-Kommissionens nye formand, at Luxembourg står bag skattesnyd, mener Jeppe Kofod
EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker (tv), er fra Luxembourg. Ifølge socialdemokraten Jeppe Kofod er han uegnet til posten, hvis han har været bekendt med sit lands praksis med at hjælpe multinationale selskaber med at snyde i skat.
EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker (tv), er fra Luxembourg. Ifølge socialdemokraten Jeppe Kofod er han uegnet til posten, hvis han har været bekendt med sit lands praksis med at hjælpe multinationale selskaber med at snyde i skat. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Hvis det står til troende, at EU-landet Luxembourg har hjulpet en lang række af multinationale selskaber med at slippe for at betale skat af deres profit i Danmark og andre medlemslande, kan det koste den nye formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, jobbet, hvis det er sket, mens han var premierminister i Luxembourg.

Det mener EU-parlamentarikeren Jeppe Kofod (S).

- Vi har brug for klare garantier fra Junckers side om, at han ikke har involveret hverken sig selv eller sit land i ulovligheder. Kan han ikke levere det, er han uegnet som kommissionsformand, skriver Jeppe Kofod i en skriftlig kommentar til Ritzau.

En række europæiske medier - heriblandt Politiken og DR - skriver torsdag om de nye oplysninger, som stammer fra en lækage fra verdens næststørste revisionsfirma, PwC.

Det er 548 skatteaftaler fra 2002 til 2010, som viser, hvordan PwC efter aftale med skattemyndighederne i Luxembourg opsætter selskabskonstruktioner, som fører overskud fra virksomheder som Ikea, Amazon, Heinz, iTunes og Volkswagen i andre EU-lande til Luxembourg.

- Uanset om der er begået ulovligheder eller ej, så virker det overvældende klart, at man bevidst og systematisk har snydt resten af EU's medlemslande for enorme skatteindtægter. Indtægter som burde være gået til hospitaler, velfærd, uddannelse og jobskabelse, men som i stedet er endt i skattely. Det er dybt forkasteligt, siger Jeppe Kofod.

Også skatteminister Benny Engelbrecht (S) kalder afsløringerne "rystende". Hvis oplysningerne passer, er det hans vurdering, at det åbenlyst må være et brud på statsstøttereglerne.

Jeppe Kofod vil nu forsøge at samle støtte til en uvildig undersøgelse af hele forløbet.

- Jeg kræver, at vi får en undersøgelse af Jean-Claude Junckers rolle i hele dette skattesnydscirkus. Der er dokumentation nok at gå i gang med, siger han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.