Skattefusk: Tusindvis af firma-ejere skjuler sig ulovligt

Danmark risikerer at gå glip af enorme summer i skattely.
- 20 procent, der ikke har registreret deres ejere er mange, og det skal der snart styr på, siger Tom Vile Jensen, der er erhvervspolitisk direktør i FSR Danske Revisorer.
- 20 procent, der ikke har registreret deres ejere er mange, og det skal der snart styr på, siger Tom Vile Jensen, der er erhvervspolitisk direktør i FSR Danske Revisorer. Foto: Scanpix arkiv

45.000 virksomheder har ikke registreret, hvem der er ejer, selvom ny lov forlanger det. Danmark risikerer at gå glip af enorme summer i skattely, siger kritikere til Fagbladet 3F.

Siden juli i år har det været et lovkrav for danske virksomheder at oplyse præcis, hvem der ejer virksomheden. Men 45.000 virksomheder holder ejerskabet hemmeligt og har ikke registreret sig i det offentlige ejerregister. Det fremgår af en opgørelse fra Erhvervsstyrelsen. Dermed lever hver femte af de 245.000 virksomheder, som skal registrere deres ejere, ikke op til loven.

Det skriver Fagbladet 3F.

Formålet med registret er at bekæmpe, at virksomheder kan gå i skattely, og blev vedtaget sidste år af et bredt politisk flertal.

Ifølge erhvervspolitisk direktør i FSR Danske Revisorer Tom Vile Jensen er, registret afgørende for, at banker, leverandører og andre kan gennemskue, om de har tillid til virksomheden.

- 20 procent, der ikke har registreret deres ejere er mange, og det skal der snart styr på, siger Tom Vile Jensen.

Danmark og andre lande risikerer at miste store summer som følge af skatteunddragelse, fordi mange virksomheder stadig holder ejerne skjult. Det mener Lars Koch, der er politisk direktør i ulandsorganisationen Ibis.

- Det fører jo ingen vegne, hvis der ikke er en 100 procent registrering af selskaber. Dem, der ønsker at gemme deres identitet, skal jo netop tvinges frem i lyset, mener Lars Koch.

Erhvervsstyrelsen er nu ved at overveje, hvordan man vil indhente oplysninger fra de 45.000 virksomheder, der mangler til at registrere deres ejere. Styrelsen har blandt andet mulighed for at udstede bøder.

- Vi kigger på en bred vifte af tiltag, hvor både øgede sanktionsmuligheder, målrettet informationsindsats med videre indgår i overvejelserne, forklarer kontorchef i Erhvervsstyrelsen Lars Bunch.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.