Skat har fået over 200 klager siden omstridt IT-system blev lukket

Over 200 borgere har klaget til Skat. De er bange for at være blevet offer for Skats ulovlige inddrivelse.
Inddrivelsessystemet EFI hos Skat er blevet lukket, da det kom frem, at det på flere områder var ulovligt.
Inddrivelsessystemet EFI hos Skat er blevet lukket, da det kom frem, at det på flere områder var ulovligt. Foto: Colourbox/free

Siden it-systemet EFI hos Skat blev lukket 8. september, har Skat modtaget mindst 239 henvendelser fra bekymrede borgere vedrørende fejl i inddrivningssystemet EFI, skriver Berlingske søndag.

EFI blev lukket, fordi det blandt andet inddrev gæld, der var forældet, og som Skat dermed ikke længere havde krav på. Systemet beregnede også skyldnernes evne til at afdrage på gælden på baggrund af uaktuelle oplysninger, hvilket også er ulovligt.

Skat er nu i gang med at gennemgå henvendelserne - ligesom myndigheden fortsat er i gang med at danne sig et overblik over det samlede omfang af ulovlighederne.

Berlingske har fået aktindsigt i flere af henvendelserne fra borgere til Skat. I en af klagerne beder en advokat for en tidligere skyldner "Skat om at bevise, at skattegælden ikke var forældet, inden den blev betalt".

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger, at der er et stort oprydningsarbejde i gang efter EFI.

- Og jeg ved, at det har meget høj prioritet at få rettet op på inddrivelsen. Men jeg siger også åbent, at vi ikke løser alt her og nu. Problemerne er skabt over en årrække, og derfor tager det også lang tid at rette op på dem, siger Karsten Lauritzen til Berlingske.

- Det er på alle mulige måder beklageligt og ærgerligt, hvis almindelige mennesker kommer i klemme på grund af et dårligt IT-system. Og netop for at undgå, at flere almindelige mennesker kommer i klemme, har vi jo også slukket for EFI, siger skatteministeren.

Indtil videre ligger store dele af den automatiske inddrivelse af gæld, som EFI stod for, fortsat stille.

Skat er på trapperne med en redegørelse til Folketinget om, hvordan man vil genoprette inddrivelsen af danskernes gæld af det offentlige, som Skat har monopol på.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.