Skat fyrede Hanne: Det var det værst tænkelige tidspunkt

60-årige Hanne Jo Heede blev fyret, da hun var 48 arbejdstimer fra at være berettiget til efterløn. Hun har nu fået oprejsning, men Djøf mener, at arbejdsgiverne slipper for nemt i sager som hendes.
"Så kan man bare ikke være mere uheldig", siger Hanne Jo Heede om fyringen, der fandt sted, da hun havde 48 arbejdstimer tilbage, før hun havde ret til efterløn.
"Så kan man bare ikke være mere uheldig", siger Hanne Jo Heede om fyringen, der fandt sted, da hun havde 48 arbejdstimer tilbage, før hun havde ret til efterløn. Privatfoto

Du er fyret. Årsag? Manglende engagement i det daglige og i det kursus, du som dine kolleger er på i øjeblikket.

Sådan lød den rystende besked fra chefen til 60-årige Hanne Jo Heede. Politiken kan i dag fortælle om hendes sag. I april 2011 blev hun afskediget  fra Skat efter 18 års tjeneste i staten.

Hun måtte indstille sig på et liv som arbejdsløs – velvidende, at chancerne for at finde et nyt job ikke er store i hendes alder. Men værst af alt: Hun måtte indstille sig på, at hun var blevet fyret på det værst tænkelige tidspunkt. Hun manglede blot 48 arbejdstimer for at have optjent retten til at gå på efterløn.

"Man kan ikke være mere uheldig"

”Jamen, så kan man ikke være mere uheldig. Og det hjalp ingenting, at jeg skrev til Skat og bad dem udsætte processen,” siger Hanne Jo Heede,  der midt i sin store krise blev kontaktet af sin fagforening, Djøgf, som mente, at det i virkeligheden var hendes alder, der havde forårsaget fyringen og ikke det påståede manglende engagement.

Sagen blev indbragt for en faglig voldgift, der netop har afgjort, at Hanne Jo Heede har været udsat for forskelsbehandling på grund af sin alder, og at hun skal have en erstatning på 400.000 kroner.

Ifølge afgørelsen var der en klar overvægt af ældre blandt de medarbejdere, Skat valgte at afskedige i 2011.

Ikke en eneste af de 293 ansatte i aldersgruppen 30-39 år på Skats hovedkontor blev fyret, mens 10 af de 221 medarbejdere mellem 60 og 69 år måtte forlade Skat, skriver Politiken.

Skat afviser aldersdiskrimination

Ifølge Djøf sker det kun sjældent, at fyrede som Hanne Jo Heede får medhold. Forbundet taber flere sager, end det vinder, fordi det er svært at få dokumenteret, om der er tale om aldersmæssig forskelsbehandling. Derfor vil Djøf have temaet på dagsordenen, når der skal forhandles nye overenskomster på det offentlige arbejdsmarked til foråret.

Skat vil ikke kommentere den konkrete sag overfor Politiken, men Anders Andersen, underdirektør i Skats HR-afdeling, siger til avisen, at det intet har med alder at gøre, når man afskediger – man ser udelukkende på de ansattes kompetencer.

Flere sager om aldersdiskrimination

 

Antallet af sager om aldersdiskrimination, der bliver rejst i Ligebehandlingsnævnet, er vokset de seneste fem år, skriver Politiken.

 

Sidste år afgjorde nævnet i 58 sager om forskelsbehandling på grund af alder, og i år er der indtil nu truffet mere end 40 afgørelser.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.